Beszóltak egy pécsi nőnek a tüskésréti futópályán, majd megírta, és felrobbantotta az internetet

2016. május 20. péntek 09:56

Beszóltak egy pécsi nőnek a tüskésréti futópályán, majd megírta, és felrobbantotta az internetet

Több mint huszonkétezer lájkot kapott egyik napról a másikra egy pécsi nő, mert megírta a közösségi portálon, hogy csúnyán beszóltak neki, miközben sportolt. Híres Judit a neve ellenére nem akart híres lenni, csak kiállt magáért. Ezzel a lépéssel viszont elérte, hogy az ország minden pontjáról érkeztek hozzá a többnyire elismerő szavak és a követők. 

Híres Judit Pécsett, a Kertvárosban él férjével. A 46 éves nő ügyfélszolgálati előadóként dolgozik több évtizede egy pécsi cégnél. Az asszony nem vágyott hírnévre, csak épp egészségéért küzdött, mikor egy, a húszas éveit éppen magas sarkúban taposó nő beszólt neki a tüskésréti futópályán. Judittal ott találkoztunk, ahol az eset történt, hiszen ő azóta is töretlen lelkesedéssel jár edzeni.

- Kezdjük ott, hogy én ha három nagyobb levegőt veszek, már híztam tíz kilót. Ezért én nem futni, hanem mozogni járok. A kilóim ugyanis nem teszik lehetővé, hogy túl nagy iramot diktáljak, de nem is ez a cél - kezdte mosolyogva történetét.

A csupa életvidám asszony novemberben kapta az első nagyobb pofont a vércukorszint-mérőtől. Akkor úgy döntött, hogy megváltoztatja életvitelét és nemcsak az étkezésére, hanem a mozgásra is odafigyel, mert különben baj lesz. Ezért még tél előtt elkezdett eljárni munka után heti négy-öt alkalommal sétálni a pécsi körpályára. Nem számított, hogy hideg van, vagy korán sötétedik, edzett.

- A tó körül sokan futnak, mivel ez egy futópálya. Hát, én is megpróbáltam, de azonnal bedurrantak a térdeim. Mivel a mozgást nem akartam feladni, és a cél nálam is az, hogy egyszer kocogni tudjak, ezért úgy döntöttem, hogy jobb híján sétálni fogok. Mit ne mondjak, ez is épp eléggé lefárasztott. Eleinte még egy kör is kínszenvedés volt. Az 1200 méteres pályát több mint 16 perc alatt totyogtam végig, de a futók, akik elől a pályát elvettem, sosem bántottak - meséli a kezdeteket Judit.

A novemberben elkezdett séta viszont tavaszra már meghozta a várva várt eredményt. Az asszony egy kör helyett már 4-5 kört is legyalogol egyhuzamban. Egy ilyen edzés alkalmával szakadt el a cérna, mikor egy jól öltözött "bombanő" odabökött neki egy gúnyosat: "Meghalnék ha ilyen kövér lennék!" - bukott ki a leányzó szájából, aki egy ötvenes férfival andalgott (!)a futópályán. Juditnak persze nem kellett több, hátrafordult és visszaszólt.

- Kapásból, első mérgemben válaszoltam: én pedig meghalnék ha ilyen fiatalon ilyen öregembert kellene lesz*pnom.

Judit akkor is és most is elismeri, elég drasztikusan reagálta le az esetet, de ahogy mondja: ő már csak ilyen.

Az eset után Judit megírta a történetét, és lefeküdt aludni. Reggelre azonban azt látta, hogy az írás külön életre kelt, és tucatszámra kapta az üzeneteket. Most már több mint huszonkétezer lájknál és 5700 megosztásnál jár a beszámolója.


Több száz hozzászólás érkezett, ezekre igyekezett is válaszolni Judit

- Nem ez volt a célom, megmondom őszintén. Minden nap megosztom, ha sikerélmény ér vagy épp kijutok a futópályára. Igazából most is ez történt, csak épp rengetegen magukénak érezték ezt az esetet - mondja Judit. Komolyra fordítva a szót: sajnos, sok kövér embert szinte napi szinten aláznak meg. És ami a legbosszantóbb, hogy nem rokonok, barátok, hanem ismeretlenek a nyílt utcán, a boltban vagy akár egy futópályán, ahol épp azért küzdünk, hogy egészséges maradjunk.

Judit a több tízezres olvasottság ellenére nem változtatott semmin. Mint mondja: azóta sem jár konditerembe, pedig öccse személyi edző. De ő azóta is töretlenül kijár a pécsi futópályára, nem úgy, ahogy a lányka, aki beszólt neki.

Judit egyébként 100 és 150 kiló között mozgott az elmúlt években. Most azonban szerinte beállt úgy 120-130 közé. A célt pedig csak nagyon halkan mondja ki: 80!

És igen: még mindig nem tudjuk, hogy a lány olvasta-e a saját történetét, mert bocsánatot nem kért.


 

Németh Kriszta - Fotó: Dittrich Éva