Berágtak a pécsi vendéglősök

2010. február 20. szombat 19:01

Berágtak a pécsi vendéglősök
Nem indult túl jól az EKF-év a pécsi vendéglátók számára, ráadásul a január 10-i monumentális évnyitó estéjére felállított VIP-sátorban is - a hivatalos közbeszerzési eljárás nyerteseként - egy fővárosi rendezvényszervező cég szolgálta fel a Budapestről ideszállított ételeket és italokat a vendégeknek.

Mint mindennel, a gasztronómiai felkészüléssel is elkésett egy kicsit a város - menedzsmentközpontostul és helyi vendéglátóstul együtt -, de talán még behozható a lemaradás. Nincs mese, ha minden igaz (márpedig az illetékesek ezt mondták), idénegymillió turista jön Pécsre, és ők enni-inni, szórakozni fognak.

Ha tehetik.

Lapunknak név nélkül nyilatkozó belvárosi étteremvezetők felháborodtak a január 10-i évnyitó budapesti szálán, hiszen sokan támogatták és akár személyesen is részt vettek a kulturális főváros-program előkészületeiben.

„Pestiek hozták az ételeket is, miközben mi megkaptuk, hogy ha akarjuk, kitelepülhetünk a VIP-sátorba, de ingyenesen, mert nincs ránk pénz" - mondta egyikük.

Nem tartja ezt akkora problémának a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke. A szintén pécsi étteremtulajdonos Háber Tamás szerint az eset egy szokásos közbeszerzés volt, amit "úgy írtak ki, hogy pécsiek ne is pályázhassanak", ugyanakkor a helyieknek nem erre kellene koncentrálniuk.

- Mielőtt bármit is mondunk, szögezzük le, az EKF a pécsi és baranyai vendéglátósok fontos kitörési pontja lehet - véli Háber, aki sokkal fontosabb kérdésnek tartja az EKF-et irányító menedzsmentközponttal való együttműködést. Úgy látja, a programok információi elsősorban onnan érkeznek. Amennyiben a helyi vendéglátóipari vállalkozások összefognak, a gazdasági multiplikáció miatt sokat nyerhetnek: visszatérő vendégeket, az elmúlt évekhez képest magasabb profitot, nagyobb megbecsülést a hazai gasztronómiai szakmában.

- A recesszió hatása és a kormányzat vendéglátást sújtó intézkedései következtében az első félévben sok üzlet tönkremehet, ezért is fontos, hogy az EKF több milliárdos költségvetése minél több helyi vállalkozás forgalmát generálja - magyarázta Háber Tamás. - Pécs városának csak akkor tudnak a vállalkozások adót fizetni, ha a rendezvények kiszolgálását helyi vállalkozókra bízzák. Ennek érdekében, ha szükséges, piacvédelmet kell biztosítani!

Háber szerint meg is mozdult valami, a pécsi vállalkozók és a pécsi önkormányzati közös turisztikai intézménye, a TÉDÉEM Kft. és a Magyar Turizmus Zrt. Dél-dunántúli Regionális Igazgatósága már dolgozik egy programon, amely alapjaiban változtathatja meg a kulturális főváros-év gasztronómiai megjelenését. Az érintett vállalkozások szerint ugyanakkor ez még ahhoz sem lesz elég, hogy legalább a tavalyi eredményeiket újra teljesítsék.

A Pécs2010 Menedzsmentközpont is mozgolódik.

„Olyan gasztro-projektet kívánunk létrehozni, amely a Pécs2010 Európa Kulturális Fővárosa program lifestyle márkaértékét erősíti" - áll abban a dokumentumban, amely megpróbálja „egy kalap alá hozni" az érdekelt feleket. Eszerint egy egységes „pécsi konyha" hívószó alatt olyan márkát építenének fel, amely átfogja a helyi ételkülönlegességeket és borokat az EKF évére.

Az elképzelés szerint a részt vevő éttermek a programokért és a Pécs2010 marketingfelületeiért cserébe kötelesek lennének az EKF arculati anyagait átvenni és a betérő turisták számára ajánlani.

- Ha pedig a vállalkozás vállalja, hogy további, egyfajta „minőségbiztosítási rendszert" is bevezet, a menedzsmentközpont a saját kommunikációs felületein hirdeti majd az éttermet a külföldi és hazai látogatók számára - pontosította információnkat De Blasio Antonio.

Pécs polgármesterének EKF-megbízottja nem részletezte az elvárásokat, annyit azonban elárult, hogy ilyen lehet az idegen nyelvű étlap, a több nyelvet beszélő felszolgálók sora, vagy a folyamatosan tiszta mellékhelyiség.


Illusztrációnk a belvárosi Murphy's étteremben készült.

Zámbori Bíró Tamás - Fotó: Kováts Judit