Beragadtak a rajtnál: még egyetlen pécsi ellenzéki jelöltnek sem gyűltek össze az ajánlások

2018. február 23. péntek 08:24

Beragadtak a rajtnál: még egyetlen pécsi ellenzéki jelöltnek sem gyűltek össze az ajánlások

Pécsett továbbra is csak a nemzeti oldal képviselői, Hoppál Péter és Csizi Péter tekinthetők hivatalosan képviselőjelöltnek, mivel csütörtökig rajtuk kívül még senkit nem vett nyilvántartásba a Nemzeti Választási Iroda, vagyis más nem tudta még összegyűjteni az ehhez szükséges támogató aláírásokat. Heindl Péter, aki korábban több pécsi civil tüntetés szervesében is részt vett, úgy látja, az ellenzéki pártoknál uralkodó káosz és bizonytalanság a nem kormánypárti választókra is átragadt. 


A csütörtöki állás szerint Pécsett még egyetlen ellenzéki képviselő-jelöltet sem vettek nyilvántartásba, ugyanis még nem adták le a félezer támogató aláírást a választási irodán. (A teljes megyében ellenzéki részről ez egyedül Vass Péternek, Szigetvár polgármesterének sikerült, de már nem függetlenként, hanem az MSZP-Párbeszéd színeiben induló jelöltként.)

Baranyában a nemzeti oldal, a Fidesz-KDNP indulói (a két pécsi választókerületben Csizi Péter és Hoppá Péter, a mohácsiban dr. Hargitai János, a szigetváriban pedig Nagy Csaba) ezt már napokkal ezelőtt teljesítették, az előírt legkevesebb ötszáz ajánlásnál jóval többet gyűjtve.

Az ellenzék tehát beragadt a rajtnál, aktivistáik, illetve a jelöltek saját maguk is még javában gyűjtik az aláírásokat.

Heindl Péter, az egykori SZDSZ alapító tagja, aki több pécsi civil megmozdulást is szervezett az elmúlt években, úgy látja, a nem a kormánypártokra szavazó választók elbizonytalanodtak. Hozzátette, az ellenzéki pártoknál tapasztalható káosz és határozatlanság a lehetséges szimpatizánsaikra is átragadt. Mindemellett a választók egy része eleve nem is pártokban gondolkodik, ezért nagyon sokan inkább el sem mennek szavazni.

- Nyilván ez is az egyik oka lehet annak, hogy Pécsett is csak lassan gyűlnek az ellenzéki jelöltek számára az aláírások - fogalmazott.

Kérdésünkre, mely szerint az ellenzék gyengeségének egyik jeleként értelmezhető-e az is, hogy a pécsi megmozdulásaikra is csak kevesen kíváncsiak, s jórészt mindig ugyanazok, azt válaszolta, korábban jóval többen voltak a tüntetéseken.

- Tetten érhető itt is az elbizonytalanodás. Tény, hogy nem érzékelhető kormányváltó hangulat, az ellenzéknek nincs esélye a győzelemre - mondta Heindl Péter.


Máté Balázs