Bepipultak a bringások: néhány autós parkolónak nézi a pécsi kerékpárutakat

2022. június 02. csütörtök 10:25

Bepipultak a bringások: néhány autós parkolónak nézi a pécsi kerékpárutakat

Az elmúlt hetekben több kerékpáros is megkereste szerkesztőségünket azzal a panasszal, hogy Pécs több pontján is a bicikliutakon parkoló autók akadályozzák a kétkerekűeket. Az egyik panaszos szerint felháborító, hogy néhányan egyáltalán nem tisztelik a kerékpárosokat, holott, mint fogalmazott, „egyenrangú partnerként kellene kezelni minden közlekedőt". Az ügyben megkerestük a rendőrséget.


A Felsővámház utcában, az új vásárcsarnok környékén, valamint a Szigeti úton is gyakran gondot okoz, hogy a kerékpárosoknak kijelölt úton autók várakoznak. A szerkesztőségünkhöz eljutott panaszok szerint ez balesetveszélyes helyzetekhez vezethet, ezért „a problémára megoldást kell találni".

Az egyik panaszos szerint leginkább az jelentene nagy előrelépést, ha az autósok elfogadnák, hogy a kerékpárosoknak is joguk van a biztonsághoz. „Egyenrangú partnerként kellene kezelni minden közlekedőt" - szögezte le.

A témával kapcsolatban megkerestük a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányságot, ahol azt közölték, a kerékpárúton történő parkolás miatt „Pécsett, a Felsővámház utca esetében érkezett már bejelentés" hozzájuk. Hozzátették azonban, hogy Pécsett „nem jellemző az ilyen jellegű szabálysértés elkövetése".

Érdeklődésünkre arról adtak tájékoztatást, hogy aki a gépjárművel a kerékpárúton várakozik, azt a rendőr a helyszínen 20 ezer forint pénzbírsággal sújtja. Mint megtudtuk, „feljelentés esetén szabálysértési eljárásban az eljárás alá vont személy ennek dupláját kapja" büntetésként.

Mindenesetre a jó idő beköszöntével egyre többen pattannak kerékpárra Pécsett is, emiatt várhatóan a konfliktusos, adott esetben balesetveszélyes esetek száma növekedni fog a városban. Annak érdekében, hogy ez ne így legyen, a közlekedésben résztvevők tehetnek -elsősorban a szabályok betartásával.


Képünk illusztráció. 

Palotás Péter - Fotó: pixabay.com