Békésy György-emléktáblát avatnak Pécsett

2011. május 26. csütörtök 13:00

Emléktáblát avatnak Békésy György (1899-1972) Nobel-díjas akusztikus, biofizikus tiszteletére június 7-én Pécsen, egykori tanulmányai helyszínén.

A város közgyűlése csütörtöki ülésén alkotott rendeletet arról, hogy a civil kezdeményezésre készülő emléktábla elhelyezhető a volt Ágoston téri iskola falán annak kapcsán, hogy a tudós 1911-ben az épületben működő elemi iskolában tanult.

Az emléktábla elkészítésére Pál Zoltán Munkácsy-díjas szobrászművész kapott megbízást. A mementó egy öt centiméter vastag és hatvanöt centiméter átmérőjű fekete gránitkorong lesz, amelynek középpontjából a fülre utaló csiga, spirál emelkedik ki.

A budapesti születésű Békésy György aktívan részt vett a magyar rádióadások megindításában. 1939-1946 között Budapesten a kísérleti fizika professzoraként, majd Stockholmban a Karolinska Intézet kutatójaként dolgozott. 1947-től az amerikai Harvard egyetem munkatársa, 1966-tól a hawaii egyetem professzora volt, de a magyar állampolgárságáról sohasem mondott le.

Kutatásaiért, a fül csigájában létrejövő ingerületek fizikai mechanizmusának felfedezéséért 1961-ben orvostudományi Nobel-díjat kapott.

(mti)