Baranyaiakkal a soraiban megalakult az új területvédelmi ezred, esküt tettek az új katonák

2018. október 18. csütörtök 17:04

Baranyaiakkal a soraiban megalakult az új területvédelmi ezred, esküt tettek az új katonák

Ünnepélyes keretek között kapott a köztársasági elnöktől csapatzászlót a napokban megalakult 6. Sipos Gyula Területvédelmi Ezred. A székesfehérvári ünnepségen felsorakozott a szervezet csaknem 300 önkéntes tartalékos katonája, akik a dunántúli megyékből - köztük Baranya megyéből - kerültek ki. 

 

A csapatzászlót, mely előtt az egység ötven új katonája tett esküt, Szegő László dandártábornok, a Köztársasági Elnöki Hivatal Honvédelmi Iroda vezetője, főhadsegéd adta át az ezred megbízott parancsnokának.

Az eskü szövegét a Baranya megyéből érkezett Győri Árpád tartalékos őrvezető, a Magyar Honvédség 8000. tartalékos katonája mondta elő, aki az ünnepség keretében - a Honvédelmi Miniszter, a Honvéd Vezérkar főnök és a meghívott kormánymegbízottak jelenlétében - írta alá szerződését.

A zászlóra a köztársasági elnöki zászlószalag mellé Nedeczky Ildikó, az ezred névadójának, Sipos Gyulának a leszármazottja, mint az ezred zászlóanyja is szalagot kötött fel. Az ünnepségen jelen volt a névadó egy másik leszármazottja, dr. Simon Béla, a Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Karának professzora is.

 

Az eseményen részt vett dr. Horváth Zoltán kormánymegbízott, a Baranya Megyei Védelmi Bizottság elnöke is, aki elmondta, megtiszteltetésnek érzi, hogy a területvédelmi ezred a pécsi kötődésű Sipos Gyula ezredest, a székesfehérvári 17. gyalogezred parancsnokát választotta névadójául. - Sajnos Baranyában nem sokan ismerik Sipos Gyula első világháborús hős nevét, ezért fontosnak tartom, hogy az életéről készült dokumentumfilmet Pécsett is mielőbb bemutassuk - tette hozzá a kormánymegbízott.