Baranyai diákokat is díjaztak a tűzoltók alkotói pályázatán

2021. december 16. csütörtök 13:02

Baranyai diákokat is díjaztak a tűzoltók alkotói pályázatán

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Tűzmegelőzési Bizottsága online találkozó keretében hirdette ki az idei év alkotói pályázat országos döntőjének eredményeit december 7-én. A monitorok előtt ülőket Fülep Zoltán tűzoltó ezredes, megbízott országos tűzoltósági főelügyelő köszöntötte, aki elmondta, hogy idén 3500 alkotás érkezett, ez másfélszerese a tavalyi termésnek.

 

 

„Alkosson mindenki!", buzdította most is Borsos Mihály fotóművész a gyerekeket, arra biztatva őket, hogy bátran használják a fantáziájukat, térjenek el a megszokott sémáktól, így fejezzék ki az érzéseiket, a világról alkotott véleményüket.

Dr. Berki Imre, a Katasztrófavédelem Központi Múzeumának igazgatója úgy fogalmazott, hogy minden gyermek nyertes, hiszen a gondolataikat az alkotások maradandó formában őrzik meg.

S. Tóth Anikó tűzoltó százados, a Kommunikációs Szolgálat munkatársa az irodalmi művek értékelésekor az érzelmek kifejezését, az egyedi stílust és a kritikus, egyúttal felelős gondolkodást emelte ki.

Idén szabadkézi rajz, egyéb kézműves alkotás, irodalmi mű, számítógépes program kategóriában születtek eredmények, a zsűri még különdíjakat is kiosztott. A pályamunkák mindegyike a tűzoltói hivatás kihívásait dolgozta fel, az alkotások középpontjában a tűz, vagy a hétköznapok hősei, a tűzoltók álltak.

 

December 15-én a Baranya megyei nyerteseknek Szűcs Tibor tűzoltó alezredes, tűzoltósági főfelügyelő személyesen adta át díjaikat, a fiatal tehetségek nagy örömére.

Az alkotói pályázat 2021-es országos döntőjében ugyanis szép eredményt értek el a baranyai indulók is.

 

Szabadkézi rajz kategóriában, 3. korcsoportban (15-18 évesek) második helyezést ért el Szegedi Zsófia, Lánglovagok című alkotásával.

 

Szintén második lett Szabó Zselyke Tűzmegelőzés című versével, az Irodalmi mű kategória első korcsoportjában (6-10 évesek):

Szabó Zselyke: Tűzmegelőzés

A tűz az melegít de

nem mindig jó

egy kis figyelmetlenség miatt

elég minden jó.

Ne játssz a gyufával

mert veszélyes,

ha nem figyelsz

mindent eléget.

A tűzoltó segít,

ha tűz ütött ki,

hívd a 112-őt,

majd ő segít.

Ha égni látsz valamit

menekülj onnan,

mert ha nem mész

te is megégsz.

A tűzoltótól ne

ijedj meg ha beöltözik,

sisakot húz palackkal

ez a normális nekik.

Húzd ki a vasalót

mert veszélyes,

ne légy szeszélyes.

Az iskolában ne

félj a tűzriasztótól,

mert az csak segít,

ha megszólal

senki nem sikít.

Ha közösségben van

beszélgess, ha

megszólal a tűzriasztó,

légy illedelmes.

 

 

Különdíjat kapott a tizenkét éves Verkman Panna (képünkön), aki az Egy szikra lángra kap címet viselő rajzával nevezett a versenyre.

 

A kis tehetségek különféle játékokkal - és persze csupa jó élménnyel gazdagodtak a versenynek köszönhetően. Elárulták, nincs afelől kétségük, hogy még a jövőben is hallani fogunk róluk.


 

Forrás: Katasztrófavédelem - Fotó: Fotó: Horváth Nikolett Csilla