Baranyában szombaton estig kitart a havazás, majd havas eső hullhat

2019. január 05. szombat 09:36

Baranyában szombaton estig kitart a havazás, majd havas eső hullhat

A fél országban, így Baranyában is havazik, figyelmeztetést adtak ki a meteorológusok. A megyében szombaton estig újabb öt centivel gyarapodhat a hótakaró, majd a havazást havas eső válthatja fel. 

 

 

Baranyában péntek éjszaka óta havazik, szombaton kora délelőttig néhány centiméter hó esett.

Az utak mindenütt járhatók, a mellékutak havasak, hókásásak.

 

Túlnyomóan borult idő lesz szombaton, legfeljebb délután vékonyodhat el északon a felhőzet. Sokfelé valószínű havazás, de nyugaton, majd délután már a Dunántúl nagy részén és a középső országrészben eső, havas eső is lehet.

Többfelé várható havazás a szombat délutáni, esti órákig. A csapadék halmazállapota szombat reggelig döntően hó, majd nyugat felől elsősorban a Dunántúlon havas eső, vagy akár átmenetileg eső is lehet napközben.

Síkvidéken a felszín közeli hőmérséklet várhatón a szombat délelőtti óráktól előbb a Dunántúlon, majd akár a középső országrészben egyre nagyobb területen 0 fok felé emelkedhet, így a lehulló hó olvadni fog.

 

Összességében síkvidéken általában 5 cm körüli hómennyiség várható az országban, síkvidéken a fővárosban, illetve az ország délkeleti harmadában nagyobb eséllyel ennél kevesebb, időszakosan ettől jelentősen nagyobb mennyiségű vizes hó kisebb területen északnyugaton valószínű. A magasabban fekvő hegyvidéki területeken 10 cm feletti hó is hullhat, ettől jelentősebben vastagabb tapadó hóra a Bakony magasabban fekvő részein van nagyobb esély.

Az északnyugati szelet a szombat délutáni, esti óráktól a Dunántúlon, elsősorban északnyugaton helyenként 60-65 km/h körüli széllökések kísérhetik.

Szombat estétől a Bakony magasabban fekvő részein hófúvás előfordulhat.

A legmagasabb nappali és a késő esti hőmérséklet is jobbára -3 és +3 fok között alakul.

EQM