Baranyába jön az Opera CD-boksz és operaelőadás

2018. június 14. csütörtök 17:30

Baranyába jön az Opera CD-boksz és operaelőadás

A Magyar Állami Operaház az ország legnagyobb nemzeti kulturális intézményeként küldetésének tekinti, hogy az opera üzenetét minél több magyarlakta településre eljuttassa. Ennek jegyében született meg tavaly novemberben a Magyar Opera200 című kiadvány, és hirdeti meg 2018/19-es, „Puccini Itáliája"-évadában a budapesti dalszínház „Operát az Operából!" elnevezésű turnéját.  

A 2017-es Magyar Opera Napja alkalmából a Magyar Állami Operaház egyedülálló CD-gyűjteményt jelentetett meg, amely a hazai operakultúra 200 esztendejének remekeit fogja egybe. A kiadványt a hazai városi könyvtárakba és zenei intézményekbe juttatja el az Opera.

A díszdoboz 50+3 korongja 35 válogatott operaművet tartalmaz, melyek célja operairodalmunk bemutatásán túl azok ismertté, népszerűvé tétele, valamint a zenehallgató közönség ösztönzése azok rendszeres hallgatására, időről-időre történő elővételére. (A részletes címlistát a melléklet tartalmazza.)

A hiánypótló kiadvánnyal csaknem 1000 könyvtár és zenei intézmény gyűjteménye gazdagodik. Az esemény helyszíne Baranya megyében a pécsi Polgármesteri Hivatal, ahol Páva Zsolt, a megyei jogú város polgármestere vette át jelképesen a Magyar Opera200-kiadványt.

A budapesti Operaház korszerűsítése lehetőséget biztosít arra, hogy a játszóhely kiváltásaként az Opera együttesei vidéki nagyvárosokban is bemutatkozhassanak. A Filharmónia Magyarország Nonprofit Kft. partnerségében megvalósuló „Operát az Operából!" sorozat jegyében a Baranya megyei közönség október 21-én hallgathatja meg Puccini Turandot című operáját a Kodály Központban. A korszakos itáliai szerző utolsó, a gyönyörű, ám rideg kínai hercegnőről szóló operáját (amelynek talán leghíresebb áriája a „Nessun dorma" kezdetű) Szabóki Tünde, Kiss Péter, Rácz István, Kovácsházi István és Sáfár Orsolya előadásában, a Magyar Állami Operaház Zenekara, Énekkara és Gyermekkara közreműködésével, valamint Héja Domonkos vezényletével hallhatja a közönség.

Az pécsi 2018/19-es Filharmónia Mester Bérlet az Opera előadásain kívül tartalmazza még az október 5-i „Az angyali Mozart útja a Requiemig"" című hangversenyt, a december 3-i „Advent és Magnificat" című Bach és Kuhnau koncertet, a 2019. január 21-i „Haydn temetése után az évszakok is" című hangversenyt az Orfeo Zenekar és a Purcell Kórus közreműködésével és Vashegyi György vezényletével, a Nemzeti Filharmónikus Zenekar és Énekkar 2019. április 25-i „A Maestro újra Pécsett" című hangversenyét Sümegi Eszter, Ulbrich Andrea, Brickner Szabolcs és Cser Krisztián közreműködésével és Kobayashi Ken-Ichiro vezényletével valamint a Budapesti Fesztiválzenekar november 11-i „Klasszikus Ritkaságok Mesterképzésben" című koncertjét Bereczky Dávid kürtművész közreműködésével és Takács-Nagy Gábor vezényletével és a 2019. március 1-jei „Mesterek Mesterien" című koncertjét Alexander Kniazev csellóművész közreműködésével és Pinchas Steinberg vezényletével.

Bérletek 2018. szeptember 7-ig válthatók a Filharmónia jegypénztáraiban, a Kodály Központban, illetve a Filter Kultúrkávéházban, a Ticket Expressz irodáiban, valamint a www.jegymester.hu és a www.opera.hu oldalon.
Turnéját az Opera hasonló rendszerben az Erkel Színház 2021/22-es évadra tervezett átépítése során is meg kívánja ismételni.

Forrás: Magyar Állami Operaház