Balhé a mecsekszabolcsi állatmenhely miatt: kiakadt az ott lakók egy része

2018. július 18. szerda 10:30

Balhé a mecsekszabolcsi állatmenhely miatt: kiakadt az ott lakók egy része

Számos bejelentés érkezett a pécsi önkormányzathoz az egyik állatmenhellyel kapcsolatban. A környéken élők arról panaszkodnak, hogy a kutyák folyamatos, hangos ugatása elviselhetetlen. A város bírságot helyezett kilátásba, és kötelezték az egyesületet a „zavaró hatások" megszüntetésére. Az állatvédők bírósághoz fordulnak.

Nagyjából egy éve működik Mecsekszabolcson a Hachiko Állatvédő Egyesület menhelye. A környéken élők egy része ennek nem örül, mondván a kutyák ugatása elviselhetetlen, gyakran aludni sem lehet.

Emiatt többször fordultak már az önkormányzathoz. Dr. Horváth Endre, a Hatósági Főosztály vezetője lapunk érdeklődésére elmondta, a civil szervezet ellen állatvédelmi és birtokvédelmi hatáskörben is indult eljárás. Előbbi esetében nem tártak fel jogsértést a szakemberek, a tartási körülmények nem kifogásolhatóak, továbbá az egyesület engedélyt is kapott a menhely üzemeltetésére.

Ez ugyanakkor nem jelenti azt, hogy más szempontból ne lehetne jogszerűtlen működésük. A jogszabályok értelmében a kutyák hangos ugatása birtokháborításként is értelmezhető.

- A nagyszámú panaszos által aláírt birtokvédelmi kérelem alapján indult eljárásban nemrég kötelezés született az egyesülettel szemben a zavaró hatások megszüntetésére - fogalmazott dr. Horváth Endre.

Hozzátette: az ilyen esetekben az önkormányzat 500 ezer forintig terjedő pénzbírságot szabhat ki a jogszabály szerint, azonban „a hatóság jelenleg nem rótt ki semmiféle összeget".

A szomszédok rosszindulatáról van szó?

Pintérné Tavali Irén szerint néhány unatkozó ember miatt indult eljárás ellenük. Úgy nyilatkozott, a szervezet minden jogszabályt betart, az önkéntesek megkínzott, utcára dobott állatokon segítenek, így különösen fájó számukra, hogy akár meg is bírságolhatják őket. Korábban olyan vádakkal is a hatóságokhoz fordultak egyesek, hogy a menhelyen szaporítás, tenyésztés zajlik, valamint versenyeztetik is az ebeket. Kiderült, ezeknek semmi alapjuk nincs.

Pintérné Tavali Irén, a Hachiko Állatvédő Egyesüket alelnöke megkeresésünkre elmondta, az önkormányzat részéről senki nem ment ki meggyőződni a bejelentések jogosságáról. A városházától viszont azt a tájékoztatást kaptuk, hogy helyszíni szemlét is tartottak. Sőt, még a közterület-felügyelet munkatársai is több alkalommal jártak ott, egyes panaszok szerint ugyanis nagytestű kutyák szöktek ki a menhelyről - bár az egyesületnél állítják, a kerítéseken nem juthatnak át a négylábúak.

- A birtokvédelmi eljárásban tartott szemléről nem értesítettük a feleket, de a zajhatással kapcsolatos eljárásokban ez nem is lenne célszerű, hiszen az könnyen a körülmények manipulálásához vezethetne. Mivel a környéken több ingatlannál is tartanak kutyákat, ezért a kérelemben foglaltakat minden kétséget kizáróan nem lehetett a szemle során alátámasztani. A meggyőző bizonyítékot a panaszosok szolgáltatták videófelvételek formájában - tudtuk meg a Hatósági Főosztály vezetőjétől.

Ezeken az látszik, illetve hallatszik, hogy a menhelyen élő ebek ugatása nappal és éjszaka is olyan mértéket ölt, amely már zavarja a lakók nyugalmát. Az alelnök viszont azt állította lapunknak, hogy az egyik felvételen kettő, a másikon pedig egy kutya ugatása hallható, a többi hang messzebbről származik.

Az állatvédők szerint felháborító, hogy a határozat ellen nincs helye fellebbezésnek, de erről legkevésbé az önkormányzat tehet - ezt jogszabály írja elő. Mindenesetre egyesületnél nem törődnek bele a döntésbe, ezért bírósághoz fordulnak.

Palotás Péter - Fotó: Dittrich Éva