Azt mondja a nyíregyházi mérnök-időjós, Dávid Mihály, hidegebb lesz az október és a december

2012. szeptember 28. péntek 22:40

Azt mondja a nyíregyházi mérnök-időjós, Dávid Mihály, hidegebb lesz az október és a december

Az átlagosnál némileg hűvösebb őszre és télkezdetre számíthatunk, de november közepe táján - két hétig - még elég lehet az átmeneti kabát - prognosztizált Dávid Mihály, az országosan ismert, nyíregyházi illetőségű (magán)meteorológus. A hosszú aszályos hónapok után fokozatosan emelkedni fog a csapadék mennyisége is. Az időjárás-előrejelzésen túlmenően a mérnökből lett időjós egy dátumot is kiemelt: úgy véli, december 13-án (csütörtökön - a szerk.) érdemes lesz odafigyelni a nemzetközi történésekre.


Szeptember 28-ával vége a kellemes meleg időszaknak, utána jön a lehűlés - mondja a Dávid-naptár megalkotója, aki úgy véli, október és az év utolsó hónapja is hűvösebb lesz a sokévi átlagnál. Októberben 15-e és 18-a körül várható a leghidegebb időjárás mínusz 5-7 fokos éjjeli minimummal.

A cudarnak ígérkező őszkezdet után azonban novemberben ismét előkerülhet a lengébb öltözet: a hó közepén két hétig is eltartó enyhébb idő várható. A nyíregyházi meteorológus szerint ekkor 7 fokos minimum és 15 fokos napközbeni maximum-hőmérsékletre számíthatunk.

Decemberben, bár jórészt az átlagnak megfelelően alakul az időjárás, 15-e és karácsony környékén, három-négy napon keresztül kemény éjszakai mínuszok jönnek, fagypont alatti 10 fokos hőmérséklettel.

A példátlan nyári kánikulát követően arra is kíváncsiak voltunk, hogy mennyire lesz szükségünk az esernyőre az év utolsó hónapjaiban.

- Túl vagyunk a száraz időszakon, azonban ez nem kiemelkedő, hanem folyamatosan növekvő mennyiségű csapadékot jelent - magyarázta az egyéni meteorológiai módszer alapján dolgozó időjós.

Dávid Mihály egy „nevezetes időpontra" is felhívta olvasóink figyelmét: úgy véli, december 13-án érdemes lesz odafigyelni - ahogy rejtélyesen fogalmazott - „nem a hazai prognózisra, hanem a világban történő eseményekre".

A részleteket firtató kérdéseinkre a hosszú távú előrejelzéseiről híres meteorológus csak annyit volt hajlandó válaszolni, „jelentős geofizikai esemény valószínű", de azt sietősen megjegyezte, december 13-a nincs összefüggésben a 2012 ígért világvége jóslatokkal.

Képünk illusztráció.

B. G.