Azt ígérik, eltüntetik a parlagfüvet is a temetőből, a szemetelőket pedig megbüntetik

2017. augusztus 15. kedd 08:22

Azt ígérik, eltüntetik a parlagfüvet is a temetőből, a szemetelőket pedig megbüntetik

A pécsi köztemetőben gyakran látni olyan sírhelyeket, amelyek környékén sok a szemét, üres vizes palackok sokasága csúfítja a nyughelyeket. Ráadásul a sírkert egyes részein méteres gyomnövények éktelenkednek. A temető üzemeltetését végző Biokom szerint rendszeresen tisztítják a parcellákat, a szemét pedig a mostanában tapasztalható rendkívüli időjárásnak köszönhetően szóródik szét a sírok között.

Számos sírhely környéke mutat rendezetlen képet, bár ebben elsősorban az elhunytak hozzátartozóit, a sírok gondozóit terheli a felelősség. Egy olvasónk is készített képet arról, ahogyan üres vizes palackok rondítják a nyughelyek környékét.

 


 

A Biokom szerint vannak olyan időjárási viszonyok, amikor a viharos szél a sírokra helyezett tárgyakat, növényeket és az öntözés céljából a sírra, illetve a síremlék mellé helyezett műanyag palackokat a sírok közé fújja.

- Sajnos társaságunk a parcellákban a látogatók által nem megfelelően rögzített tárgyaknak a rendkívüli időjárási körülmények esetében történő szétszóródását csak korlátozottan tudja a nem ütemezett munkavégzéseken túl elvégezni - közölte megkeresésünkre a cég szóvivője, aki hozzátette, hogy a parcellák tisztításában segítséget nyújt a Baptista Szeretetszolgálattal kötött együttműködési megállapodás, amelynek keretében hat személy dolgozik folyamatosan a nyughelyek karbantartásában.

A palackok eltakarítása érdekében egyelőre hat helyen alakítottak ki ideiglenesen öntözőkanna-tartó állványokat - egy-egy állványon 2-3 kannával és seprűvel -, ha a tapasztalatok kedvezőek lesznek, akkor egy hónapon belül az összes vízvételi helyen létrehoznak ilyen állványokat. A társaság arra kéri a látogatókat, hogy a jövőben ezeket az öntözőkannákat használják majd öntözés és locsolás céljából, és ne tartsanak műanyag palackokat a temető területén.

Rendszeresen járőröznek

Az önkormányzat vonatkozó rendelete szerint a temető területén szemetelő személy a közösségi együttélés szabályait sérti meg, így közigazgatási vagy helyszíni bírsággal büntethető. A temetői rend fenntartása érdekében a közterület-felügyelet is épp a hetekben végez rendszeres járőrözést a területen.

Ami pedig a gyomokat és gazokat illeti, a Biokom szerint is sok a gondozatlan sír. Gondozatlan sírnak azt tekintik, amelyen a gyomnövények számottevően túlnövik a kultúrnövényeket, vagy a kultúrnövények növik túl a sírhelyet. Ilyen esetekben az üzemeltető előzetes értesítés nélkül is elvégezheti a rendbetételt, a gyomirtást.

- Ez sok plusz feladatot is ró számunkra, ezért kezdtük meg a gondozatlan és megváltatlan sírok felmérést, és később megszüntetjük majd a meg nem váltott sírhelyeket.

Erdős Réka elmondta, hogy a parcellákban ütemezetten, havonta két alkalommal nyírják a füvet, de a temető nagysága és a vegetáció eltérő fejlődése miatt előfordul, hogy a most fejlődő, nyár végi gyomok sokkal intenzívebben nőnek, ami így az olyan érzetet okozhat, hogy a terület gondozatlan.

- A társaság a lehetőségekhez mérten törekedik a megfelelő időben történő beavatkozásra. Még a központi temetőhöz tartozó bővítési terület nyírása is havonta történik éppen a parlagfű növekedésének elkerülése érdekében. Parlagfű jelenléte szigetszerűen a köztemetéses parcellákban fekvő hantokon is lehetséges, ahol a földet a sorba-temetések miatt folyamatosan megforgatják, de a fűnyírások alkalmával ezt mindig próbáljuk kezelni.

H. L. B. - Fotó: Dittrich Éva