Az ünnep hetén is gyérítik a szúnyogokat

2017. augusztus 15. kedd 13:30

Az ünnep hetén is gyérítik a szúnyogokat

A június elseje óta tartó központi szúnyoggyérítési program keretén belül eddig összesen 618 ezer hektáron végeztek szúnyoggyérítést a szakemberek. Amennyiben az időjárás ezt lehetővé teszi, ezen a héten mintegy 95 ezer hektáron lépnek fel a vérszívók ellen.

 Az országos szúnyoggyérítési program elmúlt hetében pótolták a hőségriadó miatt korábban felfüggesztett munkákat. Győr környékén, a mosoni régióban, a Dráva mentén, a Dunakanyarban és a Fertő tó térségében azokon a településeken gyérítették a szúnyogokat, amelyeken eredetileg az előző héten dolgoztak volna. Ezen felül több Duna menti régióban - Csepel-sziget, Szekszárd, Baja és Mohács térsége, valamint a főváros vízparti területei - indult emelkedésnek a szúnyogok száma, így ezeken a helyeken vált szükségessé a további gyérítés. Légi és földi kezeléseket a Dráva mentén, Békés, Vas és Zala megyében végeztek.


Ezen a héten a turisztikai régiók közül három nagy tavunk környékén lehet kezelésre számítani, a Balaton és a Tisza-tó környékén légi és földi kezeléseket is végeznek, a Velencei-tónál pedig légi munkálatokra kerül sor. A Duna mentén a Szigetközben, Budapesten, Dunaújváros térségében és Csongrád megyében lesznek kiterjedt szúnyoggyérítési munkálatok. Részleges kezelésekre kerül sor Szolnok környékén, Veszprém és Baranya megyében, valamint a korábban elhalasztott szúnyoggyérítést végzik el Debrecenben és Szekszárdon.

Az önkormányzatok a központi program mellett önállóan is végezhetnek szúnyoggyérítést, továbbá idén is van lehetőségük jelezni a katasztrófavédelem megyei ügyfélszolgálatai felé, ha településükön jelentős szúnyogártalmat tapasztalnak. A szakemberek folyamatosan mérik a szúnyogok egyedszámát, és ha szükséges, a következő hetekben elrendelik a szúnyoggyérítést ott, ahol a helyzet ezt indokolja. A szúnyoggyérítéssel kapcsolatos kérdéseket a [email protected] elektronikus levélcímre várják.

Forrás: Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság