Az újraélesztést gyakorolták a pécsi tűzoltók

2018. november 22. csütörtök 17:42

Az újraélesztést gyakorolták a pécsi tűzoltók

Az elmúlt napokban az újraélesztés mozzanatait gyakorolták a pécsi tűzoltók a medic instruktor végzettségű kollégáik útmutatásai alapján. 

 

A pécsi tűzoltóság állományában jelenleg négy fő medic instruktor végzettségű tűzoltó teljesít szolgálatot, amelynek köszönhetően 2018. augusztusától a tematika részévé vált a tűzoltók elsősegélynyújtó ismereteinek ciklikus képzése. A heti rendszerességgel végrehajtott oktatások során a tűzoltók elsajátítják azokat az ismereteket, amelyekkel a sérültek elsődleges ellátását és szakszerű mozgatását lesznek képesek végrehajtani.

A képzésekben segítséget nyújt a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvosi Kar Műveleti Medicina Tanszéke is, aki a tűzoltói medic képzés hazai elgondolását és alapjainak kidolgozását is végezte.

A pécsi tűzoltóságon felül jelenleg a komlói tűzoltóság rendelkezi medic instruktor végzettségű tűzoltóval, ezért a pécsi kirendeltség a jövő évben a másik tűzoltóságán is megkezdi a tűzoltók időszakos elsősegélynyújtó ismereteinek oktatását.

Az oktatások szükségességét sajnos a mindennapok bizonyítják. Az év során több káresetnél alkalmazták a tűzoltók az elsősegélynyújtó, vagy újraélesztő készségüket.

Hétvégén a Pécs, Komlói úton történt közlekedési balesethez vonuló hármas szer szerparancsnoka a sérült személyen végzett mellkas kompressziót a mentők kiérkezéséig.

 

 

Forrás: Katasztrófavédelem