Az orvosi kamara arra kéri a döntéshozókat, fontolják meg a pogányi légimentő-bázis elköltöztetését

2020. február 04. kedd 14:23

Az orvosi kamara arra kéri a döntéshozókat, fontolják meg a pogányi légimentő-bázis elköltöztetését

Közleményt adott ki a Magyar Orvosi Kamara Baranya megyei Területi Szervezete elnöksége a pogányi légimentő-bázis tervezett elköltöztetése miatt.

 

A közlemény szerint a kamara elnöksége január 30-i elnökségi ülésén tárgyalt a Pécs pogányi repülőtéren állomásozó mentőhelikopter Szekszárdra történő áthelyezésének kérdéséről.

Baranya megyében a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvosi Karát is beszámítva közel 2400 orvos dolgozik. A Pécsi Tudományegyetem egészségügyi ellátás regionális központ szerepét tölti be (többek között a sürgősségi ellátás, balesetsebészeti ellátás, szívinfarktus ellátása).

Így az ide irányuló betegforgalom regionális szinten is igen magas.

A megye és a megyehatárok kapcsolódó területe sok faluval rendelkezik széttöredezett nehezen megközelíthető területen.

A mentőhelikopter bázis Pécsről Szekszárdra történő elhelyezése a régió egyenletes helikopterrel történő ellátásának esélyegyenlőségét megbontja, a sürgős betegellátásában a mentőhelikopter áthelyezésének kérdése így jelentős betegbiztonsági problémát okozhat. Különösen igaz ez a Baranya megye délnyugati részére.

A lakosság egészségügyi biztonsági érzetét is jelentősen befolyásolja az áthelyezés ténye.

A fentieket figyelembe véve kérjük a döntéshozókat, hogy a mentőhelikopter bázis áthelyezés kérdését ismételten fontolják meg.

A mentőhelikopter részére a pogányi repülőtéren megfelelő elhelyezése a szükséges megoldás a jövőben is. A Magyar Orvosi Kamara Baranya megyei Területi Szervezete elnöksége javasolja a bázis jelenlegi fenntarthatóságának a megoldását a régió betegellátásának biztonsága érdekében.

EQM