Az MSZP cáfolja, hogy köze lenne a "Gyulás és Hoppálos" plakátokhoz

2011. december 18. vasárnap 19:22

Az MSZP cáfolja, hogy köze lenne a

Hetek óta dr. Hoppál Péter, a Fidesz pécsi elnöke és a csak Gyula néven bemutatott középkorú férfi pillant vissza a közlekedőkre a város több pontján is kihelyezett óriásplakátokról. Ugyan nyilvánvalónak tűnne, hogy így van, de a pécsi szocialisták állítása szerint mégsem ők állnak az ingatlanadó-ellenes kampány mögött, hanem az egyik közösségi oldalon szerveződő csoport. (A Fidesz-elnök jövedelmét az Elcoteq-ből elbocsátott "Gyuláéval" összehasonlító anyag egyébként szórólapokon is eljutott a pécsi háztartások egy részébe.) Hogy kikből áll a facebook-csoport, amely az MSZP-sek szerint fizette a költségeket és honnan volt pénzük a nyilvánvalóan többszázezer forintba kerülő reklámra, csak sejteni lehet.

Helyi szinten nagyszabásúnak mondható politikai hadjárat indult a helyi adóemelések apropóján, a kampány részeként néhány hete óriásplakátokon ágálnak az ingatlanadó ellen, de a pécsi szocialisták kezdeményezésére nemrég mintegy hatezer aláírást is összegyűjtöttek.

Ez utóbbi akciót nyíltan vállalja a helyi MSZP (az íveket a legutóbbi közgyűlésen dr. Tóth Bertalan frakcióvezető adta át a városvezetésnek), ám az óriásplakátokhoz és a szórólapokhoz - állításuk szerint - semmi közük.

Kétmillió körül lehet a városházi szórólap

Nem csak a szocialistáknál dübörög a kampánygépezet, a napokban ugyanis Pécs összes háztartásába eljutott a „Képviselői Hírlevél" névre keresztelt városházi kiadvány. Az egylapos szóróanyag egyik oldalán dr. Páva Zsolt polgármester, a másikon az adott körzet önkormányzati képviselője értékeli az elmúlt egy évet.
Érdeklődtünk az önkormányzatnál, hogy a város címerével és színeivel díszített kiadvány mennyi pénzbe került, ám cikkünk megjelenéséig nem kaptunk választ.
Ugyanakkor egy neve elhallgatását kérő nyomdász szerint a kiváló minőségű szórólap előállítása darabonként húsz-harminc forintba kerülhetett, így tehát hatvanezer pécsi háztartással számolva mintegy másfél millió forintba került az előállítás, a lapok kihordása pedig további kétszáz-kétszázötvenezer forintot emészthetett fel.


Mint azt Nyőgéri Lajos, a szocialisták városi elnöke munkatársunk érdeklődésére elmondta, a hatalmas táblákat nem ők, hanem a legnépszerűbb közösségi oldalon szerveződő egyik csoport helyezte ki - így az MSZP-s politikus azt állítja, nem tudja megmondani, mennyi pénzbe kerültek a táblák.

Mindenesetre az említett facebook-csoport és a helyi MSZP között nyilvánvalóan nincs érdekellentét, hiszen többek közt Nyőgéri Lajos, Meixner András és Tóth Bertalan is a tagok közt van.

A pécsi szocik titkolózása ellenére a Pécsi Újság kiderítette, mennyi pénzbe kerültek az óriásplakátok. A táblákon ugyan nincs feltüntetve, ám mint megtudtuk, azok a Techniq Reklám Kft. tulajdonában vannak. Információnkat a cég részéről Helyes Tibor erősítette meg.

- Valóban tőlünk bérli az egyik ügyfelünk, de, hogy kiről van szó, nem mondhatom el - fogalmazott. Hozzátette: az óriásplakátokat havi harmincötezer plusz ÁFÁ-ért helyezi ki a cég.

A titokzatos megrendelő nem bízta a véletlenre és a város több pontján is elhelyezte a táblákat. Helyes Tibor nem tudta megmondani, pontosan hány darab díszeleg az utak mentén, de mint fogalmazott, számuk „körülbelül három és öt között van". 


Képünk a Rákóczi úton készült.

Palotás P. - Fotó: Dittrich Éva