Az évszak népszerű étke újszerűen

2008. augusztus 15. péntek 20:59

Az évszak népszerű étke újszerűen
Közeledik a nyár vége (sajnos). Az egyik legnépszerűbb nyári étel a töltött paprika. Mi tehát megpróbáltunk összegyűjteni egy-két receptet erről a finomságról. Ezeket az étkeket nem együtt főztük, hanem a főzőtársak receptjeiből adunk ízelítőt.


Hagyományos töltött paprika

Hozzávalók (6 személyre): 12 zöldpaprika, 60 dkg darált sertéshús, 10 dkg rizs, 1 tojás, só, bors, 1 kg érett paradicsom, olaj, liszt.

A darált húst összekeverjük a rizzsel, sóval, borssal és tojással. A megmosott paprikákat lazán megtöltjük, hogy a rizs megfőhessen. A paradicsomot megfőzzük, áttörjük, sózzuk, cukrozzuk, majd belerakjuk a töltött paprikákat nyitott részével felfelé (lasó képünkön).

Fedő alatt puhára főzzük. Ha kell, vízzel pótoljuk a levet. Rántást készítünk, majd a paradicsommártásba keverjük. Ezután még kb. 20 percig lassú tűzön főni hagyjuk. A rántást el lehet hagyni, így hosszabb leve lesz, ha valaki úgy szereti.


Olasz töltött paprika

Hozzávalók (6 személyre): 12 szép nagy, húsos zöldpaprika, 12 kemény tojás, 2 nyers tojás, 70 - 80 dkg sonka, só, csipetnyi őrölt bors, 2 evőkanál olaj.

A mártáshoz: 3 evőkanál olaj, 2 kis fej vöröshagyma, 3-4 gerezd fokhagyma, 1,5 kg friss vagy konzerv paradicsom, só, őrölt bors, 2 friss rozmaringág vagy 1 kiskanál szárított rozmaring.

A kemény tojást megpucoljuk, a sonkával együtt apróra vágjuk, és a nyers tojással összedolgozzuk. Megborsozzuk, és ha a sonka nem túl sós, kissé meg is sózzuk. A zöldpaprika szár felőli részéről egy szeletet levágunk, és a sonkás tölteléket beletömjük.

Tűzálló tálat az olaj felével kikenjük, a töltött paprikákat egymás mellé fektetjük, és a maradék olajjal megkenjük. 200 fokos sütőbe tolva kb. fél óráig sütjük. Közben elkészítjük a mártást: a hagymát finomra vágva olajon megfonnyasztjuk, a tört fokhagymát és a hámozott összevagdalt paradicsomot beleforgatjuk.

Sóval, borssal, rozmaringgal fűszerezzük, és fedő alatt kis lángon 25 perig pároljuk. Ha túl híg lenne, a végén a fedőt levéve kissé besűrítjük. A rozmaringágat kidobva a mártást tálba töltjük, és a sült töltött paprikákat a tetejére ültetve kínáljuk.


Sült töltött paprika

Hozzávalók (4 személyre): 8 szép, nagy húsos zöldpaprika, 35 dkg darált sovány sertéshús, 1 dl rizs, 1 kisebb fej vöröshagyma, 50 dkg nyers paradicsom, 3 dl tejföl, 2 gerezd fokhagyma, 2 evőkanál olaj, só, őrölt fekete bors, 2 teáskanál mustár.

A paprikákat megmossuk, szár felőli oldaláról levágunk egy szeletet, kicsumázzuk, és az ereit is kivágjuk. A darált húst, a többször váltott vízben megmosott és lecsöpögtetett rizst, a sót, az őrölt fekete borsot, 1 teáskanál mustárt és egy evőkanál olajon megfonnyasztott, apróra vágott vöröshagymát összekeverünk, majd lazán beletöltjük a paprikákba.

A megtöltött paprikákat tepsibe vagy tűzálló lapos tálra tesszük, jó szorosan egymás mellé. Villával megszurkáljuk, majd beborítjuk a megmosott és meghámozott, felkarikázott paradicsommal. Megsózzuk, rámorzsoljuk a zúzott fokhagymát, és az olajjal meg a maradék mustárral elkevert tejföllel lelocsoljuk. Előmelegített forró sütőben 30 percig fedetlenül sütjük. Ropogósra sült burgonya illik hozzá.


Zalai rántott töltött paprika

Hozzávalók (4 személyre): 8 db zöldpaprika, 30 dkg gomba, 1 fej vöröshagyma, 6 dkg liszt, 5 tojás, 12 dkg zsemlemorzsa, 1 csokor petrezselyem, törött bors, só, 3 dl olaj.

A paprikákat kicsumázzuk, enyhén sós vízzel leforrázzuk és lecsepegtetjük. A megtisztított gombát kisebb kockákra vágjuk. Az apróra vágott hagymát kevés olajon üvegesre pirítjuk, hozzáadjuk a gombát, megszórjuk vágott petrezselyemmel, sóval, borssal ízesítjük.

Amikor elfőtte a levét, hozzáadunk 3 habosra kevert tojást, és lágy rántottaszerűre megsütjük. Ezzel a tojásos töltelékkel töltjük meg a paprikákat, majd a szokásos módon bepanírozzuk. Forró olajban megsütjük. Metélőhagymával megszórt párolt rizzsel tálaljuk.


Frankfurti töltött paprika

Hozzávalók (4 személyre): 60 dkg darált hús, 8-10 paprika, 10 főtt tojás, 1 db nyers tojás, egy fej kelkáposzta, 3-4 pár virsli, fűszerek ízlés szerint, 3 gerezd fokhagyma, egy pohár tejföl, paradicsom püré, ketchup.

A darált húshoz keverjük az összeaprított főtt tojást, a fűszereket, a fokhagymát, a nyers tojást. Ezt a keveréket a paprikába töltjük és a kelkáposzta leveleit fazékba téve a töltött paprikát is beletesszük.

A virslit felkarikázva szintén a fazékba tesszük, rá a pürét és a ketchupot, vízzel felengedjük és meg kell főzni. Nagyon finom, ha tálaláskor még tejföllel is megbolondítjuk.

Gastro Artist Pécsi Férfi Főzőegylet