Április elsején nyit a Pécsi Borozó

2008. március 31. hétfő 12:41

Április elsején látja meg a napvilágot Pécs, Szekszárd és Villány gasztronómiai és bormagazinjának első száma.

A Pécsi Borozó valójában egy virtuális borozó, egy nyomtatott (és egyben online) magazin, ahol beszélgetések folynak bor mellett, a borról, a borért. A lap célja megmutatni a nagyvilágnak és a borszerető olvasóközönségnek a Pannon Borrégiót - Pécs, Szekszárd, Tolna és Villány borászait, kistermelőit, gasztronómiáját, specifikus helyi termékeit, kulináris értékeit, bevezetve az olvasót a borkultúrába.

Nem egy újabb szaklap látott napvilágot: a Pécsi Borozó elsősorban a fiatal és örökifjú borkedvelőt szólítja meg, de élvezhető nyelvezettel kíván szólni az érdeklődő turistához és a kíváncsi helybélihez.

A Pécsi Borozó szerkesztősége elsősorban fiatal pécsi borértő és borszerető újságírókból áll, akiknek szívügye a térség borászata, gasztronómiai kultúrája. Emellett a lap szerkesztősége rendszeres külmunkatársként neves magyar és külföldi borszakírókat is sorai közt tudhat, így az első számban cikkel jelentkezik Frei Tamás és Cserna-Szabó András is.

Az első számban a térség fiatal, ám a borrajongók körében egyre ismertebb borászait szólaltatják meg a lapban: Kiss Gábort, Iványi Zsófit, Ruppert Ákost és Szabó Zoltánt. A Pécsi Borozóban szemlézik a frissen piacra került borokat, de tematikus teszteket is böngészhet az olvasó: ez alkalommal a borászok kedvenc 2006-os fehérborait és a 2006-os év kadarkáit értékelte a magazin zsűrije.

Bekerült a 25 legjobb magyar séf közé a Susogó étterem tanácsadó-séfje, Várvizi Péter, arculatot váltott és egyre sikeresebb a Bodri Borház, Indiában is ismerik már a Vylyan borait, és még sok információ, érdekesség található a Pécsi Borozó első számában.

A Pécs Európa Kulturális Fővárosa 2010 programban megfogalmazott Déli Kulturális Övezet a Pécsi Borozó szerkesztőinek értelmezésében Déli Borkulturális Övezet. Kitekintésekben Olaszországtól és Ausztriától, Szlovénián, Horvátországon és Szerbián át Romániáig mutatnak be borászokat, borvidékeket, éttermeket, séfeket, ételeket. És minden szám előkészítése idején érkeznek majd vendégek is a régiónkba, az első szám nagytesztjein Damir Fabijanić, a horvát Iće & piće gasztromagazin főszerkesztője értékelte a szakmai zsűrivel együtt a borokat.

A lap szerves része még a témához illeszkedő könyvek bemutatása, valamint egy régiós ínyenc programajánló is.

A Pécsi Borozó ezentúl évente négy alkalommal jelenik meg, évszakok szerint és elsősorban vinotékákban, éttermekben, pincészetekben, információs-turisztikai irodákban találkozhatunk vele.

A lap ingyenes, a szerkesztői pedig bíznak benne, hogy találnak annyi lelkes borkedvelőt, gasztronómiai ínyencet, akik támogatásukkal segítik majd a lap fennmaradását.