Angolul is imádkozhatnak a Pécsett tanuló külföldiek, egyre többen élnek a lehetőséggel

2016. december 04. vasárnap 09:36

Angolul is imádkozhatnak a Pécsett tanuló külföldiek, egyre többen élnek a lehetőséggel

Már több ezer külföldről érkező egyetemista tanul Pécsett, akik akár angol nyelven is gyakorolhatják vallásukat. A Pius templomban már bő egy éve tartanak angolul római katolikus misét, nemrég pedig először szerveztek evangélikus istentiszteletet is.

Folyamatosan nő a Pécsett tanuló külföldiek száma, köszönhetően annak, hogy az európai uniós cserediákok mellett a Pécsi Tudományegyetem egyre több szakára érkeznek hallgatók külföldről. Ők több éven keresztül élnek a városban, érthető hát, hogy itt is szeretnék folytatni a hitéletüket.

Rajtuk kívül azonban sok olyan vallásgyakorló turista is érkezik a városba, aki szívesen meglátogatja a templomokat, akár még egy misére is beül.x


Nem csoda hát, hogy az egyház is meglátta az eddig kiaknázatlan lehetőséget az idegen nyelvű szentmisék iránti igényben. Erre akkor nyílt lehetőség, amikor 2015 szeptemberében Csigi Péter káplán hazatérve angliai tanulmányairól a Jézus Szíve Plébániára került.

Az evangélikusok is angolosra vették

Novemberben a Pécsi Evangélikus Egyházközség is megtartotta első idegen nyelvű istentiszteletét, amire hatvan-hetven fő volt kíváncsi. A szertartás hat órakor kezdődött a Dischka Győző utcai templomban, ahová spanyol, iraki, kínai, kenyai és más országokból származó fiatalok érkeztek a magyar érdeklődők mellett, akik leginkább a nyelvet szerették volna gyakorolni. A Hajduch-Szmola Patrik beosztott lelkész vezette istentiszteleten a pécsi Gospel ének- és zenekara is fellépett, akik amerikai és afrikai dalokkal teremtettek családias hangulatot. Várhatóan lesz még ilyen alkalom.

Az Ifjúság útján lévő templom ideális helyszín az egyetemisták számára, mivel több kar is a közelben van, így már több mint egy éve tartanak itt angolul is szentmisét.

A kezdeményezés egyértelműen sikeresnek tűnik, mivel már számos különböző nemzetiségű egyetemista látogatott el a Pius templomba. Ez köszönhető annak is, hogy a PTE külföldi hallgatókat támogató munkatársai is segédkeznek abban, hogy minél többen értesüljenek erről a lehetőségről.

Az egyetemi élet sajátosságaiból adódóan a résztvevők száma változó, elsősorban kelet-európai és dél-amerikai országokból, valamint az Egyesült Államokból érkező fiatalok érdeklődtek az angol szertartások iránt.

Idén már csak december 9-én imádkozhatnak angolul az egyetemisták a Pius templomban, mielőtt hazamennek az ünnepekre.

Kiss Alexandra - Fotó: Kálmándy Ferenc