Állati kegyetlenség: egy viskóban tartottak láncon kutyákat és macskákat Pellérden

2018. szeptember 19. szerda 07:56

Állati kegyetlenség: egy viskóban tartottak láncon kutyákat és macskákat Pellérden

Ismét döbbenetes körülmények között tartott négylábúakra bukkantak a baranyai állatvédők. Egy pellérdi viskóban a kályhához, illetve az ágy lábához láncolva élt két kölyök kutya és két macska. A mentésük során kiderült, hogy ugyanaz a család a szomszédos telken is kikötözött egy szerencsétlen ebet. Az ügyben feljelentést tettek.

Sajnos újabb megdöbbentő esettel találkoztak az állatmentők. A helyszín ezúttal egy pellérdi ház, ahol kegyetlen körülmények között tartottak kutyákat és macskákat. A renitens család kezei közül pár hónappal ezelőtt már mentettek meg négylábúakat, ám nemrég újra ugyanitt volt szükség a segítségre.

- Kiderült, hogy egy néhány négyzetméteres házban élnek láncra verve állatok: két kölyök kutyát a kályhához, két macskát pedig az ágy lábához kötöttek. Élelem, víz és alom nélkül tengődtek a saját ürülékükben - ismertette a borzalmas esetet Dezső Kármen, a Baranyai Radikális Állatvédő Alapítvány vezetője, aki ezúttal személyesen nem vett részt a mentésben, de tanácsaival segítette a civileket.

Fény derült arra is, hogy a család nem csak ennek a négy szerencsétlen állatnak hagyott minimális életteret, hanem a szomszédos telken - szintén láncra verve - tartanak egy balesetben évekkel korábban megsérült kutyát.

Hiába a tiltás

Magyarországon 2016. január elseje óta tilos ebet tartósan kikötve tartani. A szabályt megszegőkkel szemben akár több tízezer forintos pénzbírságot is kiszabhatnak az erre jogosultak, ennek ellenére a tapasztalatok azt mutatják, sokakat ez nem érdekel. Főleg falvakban, de akár Pécs családi házas részeiben is előfordul, hogy az állatok gyakorlatilag egész napt láncra verve töltik. Ha ilyen eset a hatóságok tudomására jut - akár az állatvédők jelzése nyomán -, intézkednek a helyzet megszüntetése érdekében. 

Az állatvédők értesítették a rendőröket, akik rövid időn belül a helyszínre érkeztek, a négylábúakat pedig végül - fenyegetések közepette - sikerült elhozni. A kutyák és a macskák egy ideglenes befogadóhoz kerültek.

Az ügyet természetesen nem hagyja annyiban az alapítvány, ezért feljelentést tettek. Ezzel párhuzamosan azonban más teendők is akadnak. 

- A helyi állatorvos előzetes számítása szerint nagyjából százezer forintba kerülnek majd a féreghajtó szerek, az oltások, az ivartalanítások, a chipek beültetése és más beavatkozások - sorolta Dezső Kármen.

Ezen túlmenően persze élelemre is költeniük kell a szűkös anyagi forrásokkal rendelkező civileknek. Aki megteheti, a mentésben résztvevő Horváth Ildikó Nikolett 71800013-15465450-es bankszámlaszámára utalhat pénzt. Kérik, hogy a támogatók a közlemény rovatban jelezzék, hogy az állatok ellátására küldik az összeget.


Képünkön a megmentett állatok egy része látható. 

Palotás Péter