A Zsolnay-márkanévvel bizniszelne a pécsi gyár tulajdonosa, más termékeken is feltűnhetne

2020. február 13. csütörtök 11:25

A Zsolnay-márkanévvel bizniszelne a pécsi gyár tulajdonosa, más termékeken is feltűnhetne

A Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. pénteken esedékes közgyűlésén többek között arról is dönthetnek, hogy a cég igazgatósága a jövőben harmadik fél számára értékesíthesse a Zsolnay-márkanevet. Csizmadia Péter, a Fidesz városházi frakcióvezetője szerint ez nem szolgálja sem a gyár, sem a pécsiek érdekeit.

 

- Aggódó kisrészvényesektől értesültünk arról, hogy a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. pénteki közgyűlésén egy olyan napirendi pont is szerepel, amely a névhasználatot szabályozná - mondta Csizmadia Péter (képünkön) csütörtökön tartott sajtótájékoztatóján. - Ha ez megtörténik, az egy visszafordíthatatlan folyamatot indítana el. Nevezetesen arról van szó, hogy a döntéssel felhatalmaznák a cég igazgatóságát, hogy a Zsolnay-márkanevet harmadik fél számára, ellenérték fejében értékesíthessék. 

A frakcióvezető hozzátette, ez azzal a veszéllyel járna, hogy a Zsolnay név a gyár hírnevéhez nem méltó termékeken is feltűnhetne a jövőben, ami nem szolgálná sem a Zrt., sem a pécsiek érdekeit.

- A tulajdonosok közötti szindikátusi szerződés értelmében az önkormányzatnak vétójoga van a névhasználat ügyében, ezért felszólítjuk Péterffy Attilát, Pécs polgármesterét, hogy a város képviselője éljen ezzel az eszközzel - fogalmazott Csizmadia Péter.

Péterffy sajtóközleményben reagált, abból azonban nem derült ki, megvétózzák-e a javaslatot.

Az írta, "a héten több jogásszal egyeztettem a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. ügyeiről, és a holnapi közgyűlés napirendjeiről. Az egyeztetések következtében azt kértem a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. közgyűlésén a várost képviselő ügyvédtől, hogy a védjegyegyekkel kapcsolatos napirendi pontokat lehetőség szerint ne tárgyalja a közgyűlés, mert ebben a kérdésben további tájékoztatást szeretnék kérni a tulajdonostól. Kérem továbbá mindaddig az ilyen és ehhez hasonló ügyeket a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. közgyűlése ne tárgyalja, ameddig a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. igazgatósáságban és felügyelőbizottságában helyre nem áll a város szerződés szerinti képviseleti jogosultsága.

Az előző városvezetés magatartása miatt ma a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. igazgatóságában és felügyelőbizottságában sincs a várost képviselő tag, amit mindenképpen vissza kell állítani."

 

 

 

 


M. B. - Fotó: Dittrich Éva