A város és a kormány megállapodásáról, a pécsi Soros-központ elutasításáról tárgyal a közgyűlés

2017. december 14. csütörtök 11:21

Frissítve: 2017. december 14. csütörtök 13:17

A város és a kormány megállapodásáról, a pécsi Soros-központ elutasításáról tárgyal a közgyűlés

Frissítve: elfogadta a közgyűlés a kormány és a város közötti megállapodást: 9, 5 milliárd forint támogatást ad az állam Pécsnek, amit 2020 végéig vissza kell fizetni. Az esztendő utolsó pécsi közgyűlésén az első napirendi pontban döntöttek a képviselők a pécsi Soros-központ létrehozását elítélő nyilatkozat elfogadásáról. 

Részben elmaradt a pécsi közgyűléseket már megszokott módon megelőző performansz: Berkecz Balázs, az Együtt egyik pécsi jelöltje, a párt alelnöke ugyanis ezúttal nem jött el. (Ennek minden bizonnyal az az oka, hogy szerdán beismerte, ő készítette azt a hangfelvételt, amelyen az MSZP miniszterelnök-jelöltje, a Párbeszéd vezetője, Karácsony Gergely többek között úgy fogalmazott: "a f*szért hagytam magam rábeszélni erre a miniszterelnök-jelöltségre." )

De azért némi „műsor" így is volt, az ülést megelőzően ugyanis néhány ellenzéki molinókat feszített ki a városháza előtt, majd ugyancsak ők a díszterem karzatára is belógatták ezeket, majd szavalókórust alkotva bírálták a város és a kormány közötti megállapodást, amiről ma szintén tárgyalnak a képviselők.

- Köszönjük, mindenki látott, hallott mindent, kezdjük a munkát - mondta Páva Zsolt (képünkön), Pécs polgármestere.

A napirend előtti felszólalások sem tartogattak sok újdonságot, nem lett más a politika: az LMP-s Keresztes Lóránt, majd Gyulyás Emil, a szocialisták képviselője is a közgyűlés önfeloszlatását vétette volna napirendre, amit a többség elutasított.
Ezt követően a pécsi Soros-központ létrehozását elítélő nyilatkozatról tárgyaltak a képviselők.

Íme a nyilatkozat

„Magunk akarunk dönteni, nem kérünk Sorosból, nem kérünk a békétlenségből

Pécs Megyei Jogú Város Közgyűlésének Nyilatkozata

Mi, pécsiek, megdöbbenéssel értesültünk Soros György magyar-amerikai milliárdos spekuláns alapítványának tervéről, hogy vidéki kampányközpontok (irodák) létrehozásával befolyásolni akarja életünket, döntéseinket, választásunkat.

Mindezt annak érdekében, hogy Magyarországon olyan kormány alakuljon, amely - a magyarok akaratával ellentétesen - migránsok ezreinek, tíz- és százezreinek be-telepítésével ellehetetlenítse a mai magyarok és leszármazottai, vagyis gyermekeink, unokáink és dédunokáink jövőjét, a keresztény Európa és Magyarország helyett egy vegyes, iszlamizált kontinenst és országot hozzon létre. Mi, pécsiek, nem kérünk ebből. Akaratunkat népszavazáson és nemzeti konzultáción egyaránt kinyilvánítottuk. Utóbbi eredménye ugyan még néhány napig nem lesz ismert, de bizonyosak vagyunk a Pécsiek szilárd véleményében, amely kiáll a mai, Magyarországot és Európát megvédeni akaró politika mellett. Szemben azokkal, akik Soros György félelmetes és veszélyes tervét támogatják idehaza és az Európai Unió testületeiben. Éppen ezért elutasítjuk Soros György iroda- és kampányközpont-nyitási tervét.

Felkérünk minden Pécsi Polgárt, vállalkozást, szervezetet, hogy ne adjon helyt a Soros-féle kampányközpontnak. Ne adjon tulajdonba, bérbe, használatba semmilyen helyiséget! Ne segédkezzen senki otthonunk, Európa, hazánk, Magyarország és szeretett városunk, Pécs jövőjének kockáztatásában, ne segédkezzen Soros György tervének megvalósításában. Hoztuk e határozatot Pécs Megyei Jogú Város Közgyűlésének 2017. december 14-ei ülésén, képviselői eskünk szerint és személyes meggyőződésünkből."

 

- Az előzmények ismertek, a migráns-párti erők azt szeretnék, hogy Európa lakosságának összetétele megváltozzon, azok az erők, amelyek azt szeretnék elérni, hogy lebontsák a határokon épült kerítést, erősödnek. Pécset is elérte azt ezt célzó mozgalom, kampányközpont felállítását tervezik, ami ellen tiltakozunk - fogalmazott Páva Zsolt.

Az ellenzéki képviselők bíráltak a nyilatkozatot, többek között gyűlöletkeltőnek minősítve azt, s közölték, nem fogják megszavazni. Kővári János, az Összefogás Pécsért Egyesület frakcióvezetője szintén kijelentette, nem szavazzák meg az előterjesztést. - Lassan elveszítjük a józan ítélőképességünket, saját baráti körömben is vérre menő viták zajlanak a kérdés kapcsán, a nyilatkozat elfogadásával csak az indulatokat erősítjük - fogalmazott.

Páva Zsolt válaszában kifejtette, senki nem vonja kétségbe, hogy vannak nagyon hasznos tevékenységet folytató civil közösségek, azonban a külföldről pénzelt álcivilek teljesen mást képviselnek, az ő pécsi fellépésük ellen tiltakozunk.
A többség ezt követően elfogadta a nyilatkozatot.

Az ebédszünet után a kormány és a város közötti megállapodás elfogadásáról is döntöttek a képviselők.

Páva Zsolt az egyezség lényegéről szólva úgy fogalmazott, az állam még idén hat és félmilliárd, 2018 első hónapjaiban pedig további hárommilliárd forint visszatérítendő támogatást ad a pécsi önkormányzatnak, amit 2020 végéig kell visszafizetni.

Hozzátette, az elmúlt hónapok során már meghozták azokat a takarékossági intézkedéseket, amelyek révén hárommilliárd forint előteremthető. Az összeg további részét önkormányzati ingatlanok, vagyonelemek értékesítéséből kívánják előteremteni úgy, hogy közben folytatják a szigorú takarékossági politikát.

A megállapodás részeként az OTP helyett a Magyar Államkincstár vezeti az önkormányzat számláját, s a kincstár munkatársa segíti a város gazdálkodását a jövőben.

Az ezt követően kibontakozó vitában Gulyás Emil azt vetette fel, hogy az önkormányzat önállóságának megtartása érdekében esetleg célszerűbb, érdemesebb lett volna pénzintézeti hitel felvételére engedélyt kérnie az önkormányzatnak.

Kővári János ellenben úgy vélte, ez még rosszabb megoldás lenne. Kifejtette, ez a megállapodás nem számolja fel az önkormányzatiságot, viszont most három év alatt bizonyítani kell az, hogy Pécs képes megállni a saját lábán.

Fogarasi Gábor szerint ugyanakkor a támogatás nem mentőöv, hanem béklyó a város számára, amivel csak időt lehet nyerni, mivel szerinte egyértelmű, nem fogják tudni visszafizetni.

Az ellenzéki képviselők mindezek mellett azt is firtatták, miből keletkezett a költségvetés hiánya. 

Másik ingatlan kellett bérelniük

Az Emberség Erejével Alapítvány a szavazás után kiadott közleményében azt írta, hogy "a nyilatkozat teljes mértékben elfogadhatatlan".

Közölték: az alapítvány "változatlan formában és elkötelezettséggel" a jövőben is folytatja tevékenységét a baranyai megyeszékhelyen és a régióban az Erősödő Civil Közösségek (ECK) program lebonyolításával együtt. Megjegyezték, hogy a korábbi képviselői nyilatkozatok következtében másik pécsi ingatlan bérlésére kényszerültek.


Páva Zsolt válaszában azt mondta, a legfőbb ok, hogy a szocialista városvezetés idejében eladták a PK. Zrt. autóbuszait egy magáncégnek, amivel összefüggésben utóbb egy egymilliárdos adóbírság sújtotta az önkormányzatot. Maga a buszpark is katasztrofális állapotban volt, rengeteg járat maradt ki műszaki hibák miatt. Ezért dönteni kellett, hogy vagy felvesznek - ahogy a polgármester fogalmazott - egy gigahitelt a járművek lecserélésére, vagy összeomlik a pécsi közlekedés.

- Utóbbit választottam. Ha mindez nincs, most egymilliárdnál kisebb hiányról beszélnénk. A nagyvárosok tömegközlekedésének kérdését egyébként a kormánynak meg kell oldania a jövőben, a következő ciklusban talán már erről is lehet majd érdemben beszélni - zárta le a vitát Páva Zsolt.

A megállapodásról szóló előterjesztést ezt követően 18 igen, két nem szavazat és két tartózkodás mellett a közgyűlés elfogadta.



M. B. - Fotó: Dittrich Éva