A suliban éjszakáztak a Janus gimi diákjai pénteken

2016. október 31. hétfő 15:15

A suliban éjszakáztak a Janus gimi diákjai pénteken

Másodszorra rendezték meg Pécsett a Janus Night-nak nevezett eseményt, Fischer András és Kutsera Róbert szervezésében. A rendezvény elsősorban a modern technológiákat hívatott bemutatni a gimnázium diákjainak. Megmutatták a fiataloknak, hogyan tölthet el egy tini értelmesen egy péntek estét.

A programok délután ötkor kezdődtek. Egészen 23 óráig tartott a tudományos blokk, amely keretein belül az érdeklődők igazán érdekes előadásokon vehettek részt. A rendezvényen a megjelenés nem volt kötelező, mégis az iskola 600 diákjából 300 a péntek estéjét erre szánta.

Igen gazdag volt az előadások kínálata. Egy időben általában 3 is futott. Már az első órában is három programot kínáltunk, a Földrajzi Intézettől Dr. Trócsányi András adott elő, Májusi Gábor látványos kémiai kísérleteket hajtott végre, Wolosz János pedig a Burnside lemmát mutatta be néhány leszámlálási problémán.

A második órában szintén három program volt, Sebestyén István, az e-Verda Kft ügyvezető igazgatója az elektromos autók világába nyújtott betekintést, Kiss Miklós, a Telekom munkatársa a Big DATA-ról beszélt, Wolosz János pedig a szimultán sakk kipróbálására adott lehetőséget.

A harmadik órában az X-Plast Kft jóvoltából a diákok élőben láthatták egy 3D nyomtató működését, hallhattak génmódosításról, valamint virtuális állásinterjún is részt vehettek.

Este 8 órától kezdődően a most már nemzetközileg elismert AdasWorks egyik munkatársa, Takács Árpád beszélt a mesterséges intelligenciáról (AI), az önvezető járművekről, illetve az AdasWorks filózófiájáról, megoldásairól.

Ezt a programot követte Kovács Péter előadása. Péter a budapesti székhelyű, nemzetközi fejvadász cég, az IseeQ ügyvezető igazgatója, valamint a Global Startup Awards alapító partnere. A startup vállalkozásokat mutatta be a résztvevőknek, valamint megosztotta saját tapasztalatait Kaliforniáról, illetve arról, hogy hogyan is zajlanak ma az állásinterjúk. Az előadása egészen 23 óráig tartott, a diákok nagy része mégis jelen volt.

A tudományos programok mellett, illetve 23 óra után kikapcsolódásra is volt lehetőség: lehetett röplabdázni, az August Dream együttes koncertezett, az egyik teremben Xbox vetélkedő volt, éjszaka közös amerikai foci meccsnézés, logikai játékok, LEGO robot, Filmklub, Kriminalisztikai szoba, valamint az udvaron folyamatosan parkolt kettő elektromos autó (Tesla Model S, Nissan Leaf).

EQM