A rendszeres késések miatt vasárnaptól változik több Pécsről induló vonat menetrendje

2021. október 09. szombat 15:36

A rendszeres késések miatt vasárnaptól változik több Pécsről induló vonat menetrendje

Alig volt olyan járat, amely tartani tudta a menetrendet a Pécs és Szombathely között, a legalább 20-30 perces csúszás már szinte megszokott volt, de sajnos nem ritkán hatvan percet is meghaladta a késés. A helyzet tarthatatlanságát a vasúttársaságnál is érzékelték, ezért október 10-től, vasárnaptól változások lépnek életbe. A MÁV-nál arról tájékoztatták lapunkat, folyamatosan végzik a felújításokat.


Szerkesztőségünket több olvasónk is felkereste az elmúlt hónapokban, akik a Pécs és Szombathely között közlekedő InterRégió (IR) vonatok pontatlanságairól, a rendszeres késésekről panaszkodtak. Különösen nagy gond az utasoknak, hogy a vonatok Barcsra általában már jelentős csúszással érkeztek, így onnan, illetve Szigetvárról kiszámíthatatlanná vált az eljutás Pécsre.

Felújításokat végeznek

A MÁV-tól a felújításokkal kapcsolatos kérdéseinkre azt válaszolták, hogy Pécs és Szombathely között, a Barcs-Babócsa-Vízvár közötti szakaszokon karbantartást végeztek, összesen csaknem ötszáz új vasbetonaljat cseréltek ki a vasúti pályán. A következő fázisban síncsiszolást és gépi vágányszabályozást végeznek majd ezeken a vonalrészeken, így összesen 2,4 kilométeren állíthatják vissza az eredeti 80 km/órás pályasebességet. Botykapeterdnél felszámoltak egy pályahibából is következő 20 km/órás sebességkorlátozást.
Hozzátették, Murakeresztúr és Gyékényes térségében várható, hogy a karbantartásoknak köszönhetően októberben több szakaszon is az eredeti pályasebességet visszaállítja a vasúttársaság. Idén csaknem 2500 darab vasbetonalj cseréjét terveztük Szentlőrinc-Barcs-Gyékényes között. Ennek 90 százaléka megtörtént, a következő hónapokban folytatják a munkát.

A helyzet tarthatatlansága miatt a Magyar Államvasutak (MÁV) Zrt. korrekciókat hajt végre. Közölték, október 10-től (vasárnaptól) változik a Pannónia InterRégió (IR) vonatok menetrendje Pécs és Nagykanizsa között a vonatok nagyobb pontossága érdekében.

Mint az a MÁV tájékoztatásából kiderül, a napi első Pannónia IR vonat Pécsről változatlan menetrend szerint közlekedik, 6:43-kor indul. A 8 és 19 óra közötti idősávban a Pécsről Szombathelyre közlekedő IR vonatok az eddiginél 25 perccel korábban indulnak: páros óra 43 perc helyett óra 17 perckor.

A Szombathelyről Pécsre közlekedő Pannónia IR vonatok indulási időpontjai nem változnak, de Pécsre - az utolsó (21:33-kor érkező) InterRégió vonat kivételével - páratlan óra 14 helyett 25 perccel később, páratlan óra 39 perckor érkeznek. A vonatok továbbra is az eddig megszokott állomásokon és megállási helyeken állnak meg, az érkezési és indulási idők ezeken is változnak.

Kiszúrtak a Sellye és Barcs között utazókkal

Olvasónk hívta fel a figyelmünket arra, hogy sajnos nem mindenki örülhet az IR vonatokat érintő korrekciónak. Barcs és Sellye között október 9-ig - legalábbis a menetrend szerint - pár perccel kevesebb, mint másfél óra alatt lehetet eljutni, szentlőrinci átszállással. Ez az idő vasárnaptól több mint egy órával növekszik, az InterRégió vonatoknak csak reggel maradt sellyei csatlakozása.

Megtudtuk, a módosítással összefüggésben változik a Pécs-Barcs, illetve a Pécs-Szigetvár közötti személyvonatok menetrendje is. Többségük Szentlőrinc és Barcs között közlekedik, Szentlőrincen az InterCity (IC) vonatokhoz a csatlakozás biztosított lesz. Az IC vonatok Pécs-Szentlőrinc-Dombóvár között felár nélkül vehetők igénybe.

A Pécs-Dombóvár viszonylatú személyvonatok két vonat kivételével (a 6:37-kor és a 22:37-kor induló személyvonatok) Pécsről 5 perccel később, páros óra 37 perc helyett 42 perckor indulnak, Szentlőrincre páros óra 53 helyett 58-kor érkeznek. Onnan már változatlan menetrend alapján közlekednek tovább Dombóvárra.

A vasárnapi Szigetvár-Pécs viszonylatú és munkanapi Pécs-Szigetvár viszonylatú személyvonatok október 10-től nem közlekednek.

Palotás P. - Fotó: MÁV