A pécsiek számíthatnak a kormányra, mondta Orbán Viktor a Kodályban

2017. szeptember 01. péntek 10:47

Frissítve: 2017. szeptember 01. péntek 14:15

A pécsiek számíthatnak a kormányra, mondta Orbán Viktor a Kodályban

FOLYAMATOSAN FRISSÍTVE! Pécs nincs jó költségvetési helyzetben, de lehet ránk számítani - mondta Orbán Viktor miniszterelnök pénteken Pécsett, amikor ünneplő tömeg fogadta a Kodály Központban megrendezett jubileumi egyetemi program kezdete előtt.  Az ünnepségen a Pécsi Tudományegyetem (PTE) díszdoktorává avatták Buzsáki György agykutatót.

A Pécsi Tudományegyetem alapításának 650. évfordulójára rendezett ünnepségen a Kodály Központnál az összegyűlt szimpatizánsok vastapssal fogadták a miniszterelnököt. 

Mindeközben az épület másik oldalán tízen tüntettek. Az egyik molinón ez volt olvasható: "a sötétség nem tart örökké".

Orbán Viktort Páva Zsolt, Pécs polgármestere, Csizi Péter országgyűlési képviselő, Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár és Udvardy György megyéspüspök fogadta.

- A város nincs jó költségvetési helyzetben, ezt meg kell oldani; ennek van egy tudása, hogy hogyan kell csinálni. Aki megcsinálta a bajt, az csinálja meg a rendet is - szögezte le a miniszterelnök, aki ugyanakkor hangsúlyozta: a kormányra lehet számítani és "mi a pécsi emberek mögött fogunk állni".

- Legyenek kedvesek és támogassanak bennünket - mondta végül az összegyűlt pécsieknek Orbán Viktor.

Ezt követően, odabent Bódis József, a PTE rektora nyitotta meg a 2017/18-as tanévet.

- Ma az első magyar egyetem alapítása, egyúttal a magyar felsőoktatás születése előtt tisztelgünk - fogalmazott.  - 650 éve arról döntöttek, hogy hazánkat elindítják a tudásalapú társadalom útján, kultúrát, műveltséget, tudást adtak - ez volt régen és ma is az egyetemek szerepe.

Hiszünk a tudomány erejében, az oktatásban és kutatásban, az alázatos sok-sok munka nélkül nem lenne Richter Gedeon, Prezi, vagy éppen lombikbébi sem - hangsúlyozta Bódis József.

Mint mondta, nemcsak ünnepelni szerették volna a 650 éves alapítást, hanem tudományos programokat is szerveztek az elmúlt években, és idén, ahogyan a napokban is, rangos agykutatási konferencia zajlik Pécsett.

A PTE 20 ezer hazai hallgatójával, 4000 ezer külföldi diákjával, a tíz karával meghatározó egyetem hazánkban.

- A város és az egyetem egymás nélkül nem létezik - ezt már Páva Zsolt, Pécs polgármestere szögezte le ünnepi beszédében. - Ezt alátámasztja az is, hogy 2009 óta új korszakba lépett a kapcsolat, amivel hatékonyabb az együttműködés.

Páva Zsolt után a kormányfő emelkedett szólásra.

- Felemelő együtt ünnepelni a 650 éves jubileumot, ami egyben a magyar felsőoktatás napja is. A pécsi egyetem krónikája valóban magyar történet, az első alapítást a megszakítás miatt újraalapítások követték - mondta Orbán Viktor. - Országosan az idei tanévben több mint 250 ezer hallgatója lesz a felsőoktatási intézményeknek, a diákok között ott vannak a jövő miniszterei, dékánjai, professzorai, oktatói is.

- Ezért is fontos kérdés, hogy mi legyen a magyar fiatalok jövője? Mi magyarok hagyományosan arra neveljük a gyerekeinket, hogy tiszteljenek bennünket, de arra is, hogy többet és jobbat akarjanak annál, mint amik vagyunk, mint amire mi voltunk képesek. Kétféle jövő létezik: amit mi választunk, vagy amiről mások döntenek.

- Ez ma korunk legégetőbb kérdése, ami egész Európát foglalkoztatja. Ma a jövőképek vitája, harca is zajlik, de csak kétféle jövő van: az egyik, amit mi választunk, a másik az, ha csak ülünk, várunk, mások döntenek felettünk. Vagy készek leszünk küzdeni, vagy pedig elfogadjuk azt, ami jönni fog. A választás elsősorban a diákokon múlik, és az lesz Magyarország jövője is.

- Európa a 24. órában van, mert megjelentek az önfeladás első jelei, olyan politikusok, vezetők, akik szerint felesleges ellenállni, hogy jöjjön az, aminek jönnie kell.

A PTE-re rátérve azt mondta, az egyetem alapításhoz a 14. században három személy kellett: a püspök, a király, a pápa, vagyis az, hogy a helyi, az országos vezetés, és az Európa szellemi, lelki vezetője egy irányba húzza szekeret - ez ma is érvényes.

Kiemelte, azt szeretné, hogyha a pécsi egyetem a jövőben nemcsak Közép-Európában, hanem egész Európában is az elsők közé kerüljön, ehhez rendelkezésre áll a Modern Városok Program keretében 24 milliárd forint fejlesztési forrás, aminek „minden egyes forintja itt hasznosulni fog.

- Azt kívánom, hogy a Pécsi Tudományegyetem örökké álljon, boldog születésnapot pécsiek, hajrá, Magyarország, hajrá, Pécs! - zárta beszédét a miniszterelnök.

Az ünnepségen a PTE díszdoktorává avatták Buzsáki György agykutatót, aki a pécsi egyetemen szerzett orvosi diplomát, és 2011-ben az agykutatók „Nobel-díjával", ún. Agy-díjjal (The Brain Prize) jutalmazták tevékenységét.

Az egyetem egyik legmagasabb rangú elismerésében, Pro Universitate Quinqueecclesiensis kitüntetésben részesült Kovács L. Gábor akadémikus, egyetemi tanár és Christopher Wilson, az IT Services Hungary ügyvezető igazgatója.

Először adták át a jubileumi évre való tekintettel alapított Nagy Lajos Király-díjat, amelyet a Pécsi Egyházmegyének ítéltek oda.

 

 



M. B. - MTI