A pécsiek a pécsieket ünnepelik a város napján

2017. szeptember 01. péntek 17:30

A pécsiek a pécsieket ünnepelik a város napján

Nagy Lajos király kérésére V. Orbán pápa 1367-ben ezen a napon adta ki a város egyetemének alapító levelét, amely így egyben az ország első egyeteme volt. Ez a nap lett később a város napja is. Szép években és nehéz időkben egyaránt.

Ma az egyetem 650 éves évfordulóján egyetemi jubileumi évnyitóra, majd ünnepi városi közgyűlésre, egyetemi és városi díjak átadására kerül sor.

Talán kevesen tudják, hogy a pécsi egyetem alapítását pécsi Vilmos püspök kezdeményezte és a szükséges javakat is biztosította hozzá. Majd miután közel másfél század működés után a török hódoltság idején nyoma veszett, később amikor a trianoni országvesztést követően Pozsonyból Pécsre került, szintén a Pécsi Püspökség biztosított lehetőséget az újjáalapításra.

Az egyház nagylelkű adományokat és lelki támogatást nyújtott és nyújt a városnak, az egyetem számos kiváló tudóst adott a városnak a világnak. De nem csak őket ünnepeljük ma, hanem a városunk hétköznapjaiban a tudomány, a művészet, a szociális gondoskodás vagy épp az egészségügy, az oktatás, esetleg a közigazgatás vagy az élet bármely területén elismerést szerző embereket, akik tudásukkal, szorgalmukkal öregbítik városunk hírnevét, akiknek munkája nyomán a város és közössége épül.

S nem utolsó sorban ünnepeljük, talán jelképesen a bányászokat is, akik kétkezi munkájukkal majd egy évszázadon át biztosítottak megélhetést családjuknak és városuknak.

Ünnepeljük hát ma őket, magunkat pécsieket, mert minden nehézségünk ellenére ki kell mondani csak igenekből épül ország, nemekből csak romok születnek. Ahogy Böjte Csaba atya a minap a Magyarok Kenyere pécsi ünnepén szólott hozzánk pécsiekhez. Igent kell mondanunk a küzdelmekre, az összefogásra, a jövőépítésre!

Az Összefogás Pécsért Egyesület nevében köszönöm a múlt és a jelen nagyjainak, a pécsieknek, hogy Pécs minden időkben a közös otthonunk lehet.

Isten éltesse a Pécsieket!

Képünkön: Kővári János 

Forrás: ÖPE