A pécsi Ferenczi Ákos dobogóra állhatott a pincértanulók hagyományos, rangos versenyén

2018. március 10. szombat 08:53

A pécsi Ferenczi Ákos dobogóra állhatott a pincértanulók hagyományos, rangos versenyén

A közelmúltban rendezték meg a 47. Danubius Tanulóversenyt, amelyen a pécsi Ferenczi Ákos dobogós helyezést ért el. A verseny során a szállodavállalatnál gyakorlatot teljesítő szakács, cukrász és pincér tanulók mérték össze kreativitásukat, szakmai felkészültségüket a Hotel Hungaria City Centerben, Budapesten.  

A huszonegy éves Ferenczi Ákos Pécsett született, 13 éves korában Bogádra költözött családjával. Nagyon megszerette a falusi életet is, de mivel Pécsett tanul, így szülővárosába is gyakran jár vissza. A fiatal informatika szakon érettségizett, de időközben úgy döntött, belekóstol a pincérszakmába is.

Miután leérettségizett a Pécsi Szakképzési Centrum Zipernowsky Károly Műszaki Szakgimnáziumban, a Zsolnay Vilmos Szakgimnázium és Szakközépiskolában kezdte el tanulni a pincérszakmát. Ákos elárulta, hogy a vizsga már nagyon közel van, így pont jól jött a verseny lehetősége, mivel itt hasonló feladatokat kell elvégezni, mint a kétéves képzés vizsgáján.

Nagy átalakuláson ment keresztül

Ákos szabadidejében igyekszik minél több időt tölteni családjával, párjával és barátaival. Az elmúlt évek során a sportnak köszönhetően változott meg, nagyon szeret futni és időnként konditerembe is jár. A jövőben szeretne Pécsett maradni és a városban munkát vállalni, de külföldön is szerencsét próbálna.

 

Jelenleg a Hotel Palatinusban tevékenykedik a pincérfiú, ahol nagyon büszkék rá az elért eredmény miatt. Minden második héten dolgozik, s hamarosan egy bártender képzést is szeretne végezni. Véleménye szerint a pincérszakma iránt érdeklődő fiatalok száma hullámzó, de most úgy látja, nagy népszerűségnek örvend ez a hivatás. A munka mellett nyelvvizsgára készül, nagyon szereti az angol nyelvet, s jól is beszéli.

A verseny nagy élmény volt számára, két évvel ezelőtt is szeretett volna indulni, de akkor még kezdőnek számított. Most lecsapott a lehetőségre, s jól is tette. A Danubius szállodáiban és a Gundel Étteremben gyakorlatukat töltő diákokat tanulófelügyelők készítették fel a hagyománynak számító versenyre. Ákost egy mesterszakács, s egy másik tanuló kísérte el a versenyre, ahol összesen huszonegy diák vett részt. A diákok az ország több pontjáról érkeztek.

A verseny első részében, a tételhúzáskor arról az elméleti tudásról adtak számot a tanulók, ami a későbbi szakvizsgájukon is a kötelező ismeretanyag részét képezi. Ezután következett a gyakorlati megvalósítás és megmérettetés. Ákos először a fehér húsú szárnyasokról beszélt, majd a kávékról és végezetül a koktélokról, utóbbinak kifejezetten örült.

A pincérek közül heten versenyeztek, az ő feladatuk a szóbeli után egy alkalmi, ötfogásos menükártya megírása volt, majd következett a teríték elkészítése. Este közösen vacsoráztak a versenyzők, ekkor már nagy volt az izgalom.

A verseny második részében, a végső megmérettetésben jött a legizgalmasabb feladat, az élő munka. Meg kellett teríteni az asztalt három főre, és a szakácsversenyzők, illetve a cukrászversenyzők által elkészített finomságokat kellett felszolgálni. Miután elfogyasztották a vendégek az ételeket, a pontozólapokra írták az eredményt, amelyet másnap délelőtt hirdettek ki.

Ferenczi Ákos végül a dobogó harmadik helyén végzett, ami nagyon szép teljesítmény. 


Pauska Petra - Fotó: Dittrich Éva