A pécsi állatkert igazgatója, Szatyor Miklós lőtte ki a megszökött farkast

2015. november 01. vasárnap 17:43

A pécsi állatkert igazgatója, Szatyor Miklós lőtte ki a megszökött farkast

Vasárnap délután négy óra után pár perccel nem más, mint a pécsi állatkert igazgatója, Szatyor Miklós kilőtte a szombaton délelőtt megszökött farkast a Tubesnél. Szatyor Miklós azt nyilatkozta a Pécsi Újság.hu-nak, hogy élete egyik legrosszabb pillanatát élte át.  

Véget ért a farkaskaland: a pécsi állatkertből megszökött farkast vasárnap délután a Tubesnél kirándulók észrevették, akik értesítették a rendőrséget. Nem sokkal később hivatásos vadászok és az állatkert munkatársai is a helyszínre érkeztek, köztük Szatyor Miklós, az állatkert igazgatója.

A következő percek történéseit Szatyor Miklós elevenítette fel a Pécsi Újság.hu számára.

- A rendőröktől tudtuk, hogy az állatot harminc méternél jobban nem tudták megközelíteni, esetenként fenyegetően viselkedett, ha közelebb mentek hozzá, mindig odébb állt - mondta az igazgató. - Amikor megérkeztünk, nem tudtuk, pontosan hol van a farkas. Keresni kezdtük a vadászokkal, a rendőrökkel.

- Aztán egyszer csak ott volt velem szemben a turistaúton - folytatta Szatyor Miklós. - Úgy ötven méterre lehettem tőle, én is igyekeztem közelebb férkőzni hozzá, de nem sikerült. A farkas agresszíven viselkedett. Csak éles lövedék volt nálam, de ilyen távolságból az altatólövedékkel felesleges is lett volna próbálkozni. Döntöttem. Két lövést adtam le, az állat elpusztult.

- Életem egyik legrosszabb pillanata volt, nagyon megrendítettek a történtek. Tudom, hogy biztosan sokan támadni fognak azért, hogy én végeztem a farkassal. Mielőtt lőttem, átfutott az agyamon, hogy hamarosan sötétedik, utána pedig már nincs esélyünk, azt is láttam, hogy az állat veszélyes lehet az emberekre, s eszembe jutott az is, mi történt húsz évvel ezelőtt (akkor szintén a pécsi állatkertből szökött meg egy farkas, később pedig egy, az unokáit védelmező idős asszonyt halálosan, a gyerekeket súlyosan megsebesítette - a szerk.). És aztán cselekedtem. Mélységen szomorú vagyok, nem tudok mást mondani - fogalmazott Szatyor Miklós.

Képünkön Szatyor Miklós a szombati sajtótájékoztatóján.

Máté Balázs - Fotó: Dittrich Éva