Egyelőre se híre, se hamva a pécsi állatkertből szombaton megszökött farkasnak

2015. november 01. vasárnap 11:07

Frissítve: 2015. november 01. vasárnap 17:15

Egyelőre se híre, se hamva a pécsi állatkertből szombaton megszökött farkasnak

FRISSÍTVE: SZATYOR MIKLÓS IGAZGATÓ KILŐTTE A FARKAST A TUBESNÉL! Az állatkert vezetőjével hamarosan interjút olvashatnak hírportálunkon.

Éjjel és még hajnalban is kutattak az állatkertből szombaton délelőtt megszökött farkas után, azonban nem akadtak a nyomára. A szakemberek elképzelhetőnek tartják, hogy megpróbál visszajutni fajtársai közelébe, de az sem kizárt, hogy már több tíz kilométerre van Pécstől.  

Tulajdonképpen bárhol lehet - így summázhatók a szakemberek válaszai arra a kérdésre, merre vehette az irányt a pécsi állatkertből szombaton délelőtt megszökött farkas. 

Amint azt Szatyor Miklós, az állatkert igazgatója vasárnap a Pécsi Újság.hu érdeklődésére elmondta, éjjel és hajnalban a környékbeli erdőkben folytatták a kutatást, de nem jártak eredménnyel, s az állat hollétéről lakossági bejelentés sem érkezett.

Nem keresik tovább

Nem keresik tovább a pécsi állatkertből megszökött farkast - mondta az intézmény igazgatója az MTI érdeklődésére vasárnap. Szatyor Miklós indoklása szerint az állat megtalálására és befogására szombat délelőttől vasárnap reggelig tartó erőfeszítések eredménytelenek voltak, s mivel nem tudják, hogy a ragadozó hol lehet, nem látják értelmét a kutatás folytatásának. "Csalikat helyeztünk ki az erdőkben, hátha kiderül, merre járhat, de a csalik érintetlenek maradtak" - jegyezte meg. Az igazgató úgy vélte: ha az erdőben nyugalom van, néhány napig van rá esély, hogy a farkas visszajön arra a területre, ahonnan megszökött, s akkor befoghatják.

- Mivel falkában élő állatról van szó, elképzelhető, hogy megpróbál visszajutni fajtársai közelébe - mondta Szatyor Miklós. - Erre három napig lehet esély. Elhelyeztünk csalétkeket, olyan magasságban, hogy más állatok ne férhessenek hozzá. Ha ezekből fogyasztana, tudnánk, hogy a közelben van.

- De az is lehetséges hogy már nagyon messze jár, egy éjszaka alatt ugyanis akár ötven kilométert is képes megtenni.

Szatyor Miklós elmondta azt is, konzultáltak egy, a farkasok viselkedését jól ismerő magyarországi szakértővel, aki úgy vélte, ha nem tér vissza társai közelébe a szökött példány, akkor egy héten belül „visszavadul", ami azt jelenti, hogy elkezd vadászni, mivel ez nem tanult, hanem genetikailag kódolt képesség a farkasoknál.

A természetes viselkedésének egyik jellemzője az is, hogy messzire elkerüli az embert, vagyis attól elvileg nem kell tartani, hogy minden ok nélkül megtámadna bárkit is.

Az állatkert igazgatója ugyanakkor leszögezte, ha valaki látja az állatot, semmiképpen ne próbálja befogni, hanem haladéktalanul értesítse a rendőrséget. Fontos lenne az is, hogy amíg a hatóság emberei megérkeznek, lehetőség szerint kövessék nyomon a farkas mozgását, mivel így nagyobb az esély a megtalálására.

Képünk illusztráció. 

M. B. - Fotó: AFP