A pécsi, a mohácsi és a szigetvári Tescókban is megállhat az élet, ha sztrájkba kezdenek

2017. augusztus 23. szerda 19:56

A pécsi, a mohácsi és a szigetvári Tescókban is megállhat az élet, ha sztrájkba kezdenek

Hiába emelik bruttó 11-17 ezer forinttal a béreket a Tescónál, a dolgozók jelentős része ennyivel nem elégszik meg. Bubenkó Csaba, a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének (KDFSZ) elnöke lapunknak úgy nyilatkozott, pécsi, mohácsi és szigetvári munkavállalók is csatlakoznának a sztrájkhoz.

Elegük lett az alacsony fizetésekből és a munkaerőhiányból adódó túlterheltségből a Tesco dolgozóinak. Ugyan a napokban a multinacionális cég bruttó 11-17 ezer forintos fizetésemelést jelentett be, mégis jó esély van arra, hogy sztrájk miatt hamarosan több áruházban is megáll az élet.

A KDFSZ huszonöt százalékos béremelést akar, a vállalattól csütörtökig várják az erre vonatkozó választ. Ha nem sikerül megállapodni, beszüntetik a munkát. Bubenkó Csaba, az érdekvédők vezetője munkatársunknak azt mondta, nem szeretne felelőtlenül nyilatkozni, de elképzelhető, hogy már pénteken elkezdődik a munkabeszüntetés.

Tesco: jelentősen nőttek a bérek

Bruttó 176 ezer forintnál egyik magyarországi Tesco-dolgozó sem keres majd kevesebbet szeptember 1-től. A cég korábban egy közleményben azt írta, a bérfejlesztéseknek köszönhetően az alkalmazottak többségének fizetése idén 18,9 százalékkal emelkedett.

- Ha a munkáltató elzárkózik és nem folytat velünk egyeztetést, nem marad más lehetőség, csak a sztrájk, amelyet a lehető legrövidebb időn belül megszervezünk - fogalmazott.

Ha valóban felfüggesztik a munkavégzést, a résztvevő áruházakban drasztikusan lecsökken majd a kiszolgálás gyorsasága, a termékek egy része pedig nem kerül ki a polcokra. Sőt, minden bizonnyal olyan üzletek is lesznek, ahol gyakorlatilag teljesen megáll majd az élet.

Bubenkó Csabától megtudtuk, Pécsett van olyan Tesco, ahol készek sztrájkolni, míg máshol a többség megelégedett a beígért fizetésemeléssel. A mohácsi és szigetvári áruházakban szintén sok dolgozó csatlakozna a munkabeszüntetéshez.


Képünk illusztráció. 

Palotás Péter - Fotó: MTI