A Pannon Borrégió topborait kóstolhatjuk hétvégén

2010. június 19. szombat 12:49

Budapesten és Pécsett is megkóstolható a Pannon Borrégió TOP25 bora. A Pannon Borrégió 2010-ben harmadik alkalommal hirdette meg a Pannon Borrégió TOP 25 borversenyt. A versenyre ezúttal 47 pincészet nevezett 137 borral, közülük választotta ki a zsűri a legjobb huszonötöt. A nagyközönség Pécsett június 18-án és 19-én, Budapesten június 25-én kóstolhatja meg ezeket a borokat.

A borversenyt május 17-én, Pécsett rendezte meg a Pannon Borrégió és a Pécsi Borozó bormagazin, ahol 24 régióbeli és régión kívüli zsűritag kóstolta végig a benevezett 137 bormintát. Sajnos, a váratlan, hosszan tartó esőzés és az áradások miatt több távolabbról érkező zsűritag nem tudott időben megérkezni, eljutni a versenynek helyt adó PTE Hunyor Vendégházba.

Idén minden eddiginél több, összesen 47 pincészet nevezett 137 borral az érintett 4 borvidékről. A kvótarendszeres versenyben rangos és független zsűri választja ki vakteszten a régió 25 legjobb palackos borát. Nem a versengés az elsődleges cél: a Pannon Borrégió TOP 25 eszköz a régió borászatának népszerűsítése érdekében, egyúttal lehetőség a bemutatkozásra-kiemelkedésre a kisebb borászatoknak.

Idén összesen 20 pincészet készítette a 25 legjobb bort, mind a négy borvidék képviselteti magát a kiválasztottak között. A hagyományoknak és a régió adottságainak megfelelően túlnyomórészt vörösborok kerültek be a régióválogatottba, 19 vörös-, 1 rozé- és 5 fehérbor alkotja a győztes csapatot.

A TOP25 bort a nagyközönség is megkóstolhatja, hiszen a már hagyományosnak mondható pécsi közönségkóstoló a nagy érdeklődésre való tekintettel idén kétnapos lesz: 2010. június 18-án és 19-én rendezik meg a Cella Septichora Látogató Központban, ahol 15-20 óra között 200-200 borkedvelő kóstolhatja meg a TOP25 borokat.

Az idei év több tekintetben különleges, hiszen az eseményt tovább színesíti egy különleges sajtbemutató is, amelyet Pécs Európa Kulturális Főváros Program hivatalos részeként Pécs 2010 Gasztroélmény programsorozat keretén belül rendeznek meg, és ez által a régió bor remekei mellett tájjellegű, hagyományokat őrző, kézműves sajtkülönlegességek kotolására is lehetőség nyílik.

A programsorozatban kiemelt szerepet kap gasztronómiai élmények mellé a kulturális és oktatási tevékenységek rendelése, ezzel elősegítve a régiós társadalmi kapcsolatok felpezsdítését, a bor fogyasztási kultúra hagyományainak megőrzését, valamint a multikulturális városunk előnyeit kihasználva Pécs a gasztronómia „fellegvárává" is váljon.

Forrás: Pannon Borrégió