A Magnus Aircraft pécsi üzemében készülhet az ország első, teljesen elektromos hajtású repülőgépe

2023. május 02. kedd 15:00

A Magnus Aircraft pécsi üzemében készülhet az ország első, teljesen elektromos hajtású repülőgépe

Tisztán elektromos hajtású repülőgépet fejleszt az Óbudai Egyetem és a Magnus Aircraft Zrt., az erről szóló megállapodást kedden írták alá.

 

- A most elinduló közös munka jól illeszkedik az egyetemünk légiipart érintő fejlesztési terveibe, különös tekintettel az innováció és a kutatás-fejlesztés területén - hangsúlyozta  Dr. Kovács Levente az együttműködési szerződés aláírásakor - Mint fogalmazott, az Óbudai Egyetem régóta rendelkezik légiipari kompetenciával, képzési programokkal, emellett több, a területhez kapcsolódó nemzetközi projektben is részt vesz. 

 

A piaci igényekhez igazodva egyetemünk és a Magnus Aircraft Zrt. innovatív együttműködésbe kezdett. Túrautakra alkalmas elektromos hajtású repülőgép fejlesztését, közös kutatási és fejlesztési projektek megvalósítását tűztük ki célul. - emelte ki Dr. Kovács Levente.

Hozzátette: már eddig is jelentős erőfeszítéseket tettek annak érdekében, hogy növeljük a légiipar elvárásaihoz illeszkedő mérnöki kompetenciákat. Az egyetem és a cég között korábban megkötött szándéknyilatkozatot követően komplett, projektmegvalósítási szerződést írtak alá, amelyben a konkrét célok megfogalmazása mellett a feladatokat, a hatásköröket és finanszírozási pontokat is kijelölték.

Az eFusion repült órára vetített üzemeltetési költsége töredéke más oktatógépeknek, így a légi járműgyártás mellett a pilótaoktatást is alapjaiban reformálja meg.

Az új típusú légijármű létrehozása érdekében az egyetem az úgynevezett hajtáslánc (a repülő hajtását biztosító rendszer) tervezésével vesz részt - szögezte le Prof. Dr. Molnár András általános rektorhelyettes.

- Az elektromos repülőgép a fenntartható közlekedés új lehetőségeit nyitja meg azoknak, akik a légi közlekedést használják a rövid és közepes távú utazásokhoz. Elkötelezettek vagyunk a fenntartható légi közlekedés magyarországi megteremtése és ismertté tétele mellett. Ennek érdekében kezdünk közös kutatás-fejlesztési projektekbe - mutatott rá Boros László, a Magnus Aircraft Zrt. vezérigazgatója.

Hozzátette: fontos számukra az Óbudai Egyetem teljes körű szakmai kompetenciája és támogatása ezen a területen. Cégük minden tőle telhetőt megtesz a projektek sikeréért, hogy az együttműködés eredményeként mielőbb piacra kerülhessen a közös fejlesztésű repülőgép. Szakembereik a géptest kialakításával, összeszerelésével, tesztelésével vesznek részt a projektben.

- A nemzetközi versenybe egy tisztán magyar szürkeállományon alapuló fejlesztéssel, és később termékkel kívánunk megérkezni - fogalmazott a vezérigazgató.

A környezetkímélő, tisztán elektromos hajtású, kétüléses könnyű repülőgép, az eFusion lesz Magyarország első típustanúsított, teljesen elektromos hajtásrendszerrel felszerelt repülőgépe. A Fusion 212 szénszállal erősített kompozitból készül a Magnus Aircraft Zrt. pécs-pogányi üzemében.

Képünk illusztráció.

MTI - Fotó: Magnus Aircraft