A hősöket gyalázó Ágoston Andreával a soraiban ápolja a pécsi hagyományokat a Kulturális Bizottság

2019. november 20. szerda 15:56

A hősöket gyalázó Ágoston Andreával a soraiban ápolja a pécsi hagyományokat a Kulturális Bizottság

A pécsi hagyományok, értékek felkutatását és ápolását végző, az új városvezetés által megszüntetett Értéktár Bizottság feladatait a jövőben a Kulturális Bizottság látja el, amelynek tagja mások mellett a háborús hősöket gyalázó Facebook-posztot megosztó Ágoston Andrea. 

 

 


Az új összetételű pécsi közgyűlés egyik első döntése volt, hogy - Péterffy Attila előterjesztését elfogadva - megszüntették az Értéktár Bizottságot. Utóbb a bizottság feladatait - Bognár László fideszes képviselő indítványára - beemelték a Kulturális Bizottság feladatai közé.

Ezt a bizottságot P. Horváth Tamás vezeti, s tagja mások mellett Ágoston Andrea is, aki korábban Orbán Viktor halálát kívánva osztott meg egy fotót a közösségi oldalán.

A politikustól akkor nem határolódtak el a DK-MSZP irányította Mindenki Pécsért Egyesületnél, ellenkezőleg: harcostársuknak nevezték.

A képviselőnő (akkor még csak jelöltként) később egy temetős - nyilvános - poszttal jelentkezett, amelyen az I. világháborúban elhunyt magyar katonák pécsi temetője látszik, rajta a nevükkel, haláluk dátumával, amelyhez egy feliratot írtak:

„Köszönjük, hogy mindannyian ránk szavaztok! Fidesz-KDNP!"

Az ő közreműködésével folytatja tehát a továbbiakban a Kulturális Bizottság többek között a pécsi értékek felkarolását, ápolását, a Pécsi Értéktár bővítését.

Az értéktár egyébként egyedülálló, pécsi különlegességeket tartalmaz, például tagja Pécsi Géza zeneoktatási metódusa, a Pécsi Kesztyű, a Ferences templom betleheme, a Szalon sör, a Pro Pannonia Kiadó munkássága, a Pécsi Kamarakórus, a Mecsek Kórus, a Pécsi Dalárda és a Pécsi Szőlészeti és Borászati Kutatótelep épülete.

Csizmadia Péter, a Fidesz frakcióvezetője az Értéktár Bizottság megszüntetését követően azt mondta, ebből szerinte az következik, hogy az új városvezetés nem kíván foglalkozni a pécsi szellemi és kulturális örökséggel. Utóbb pedig lapunknak nyilatkozva azt, hogy már „az első két ülésen kiderült, hogy az új vezetés számára mi az érték és mi nem."

Megkérdeztük, Péterffy Attilát, Pécs polgármesterét, aki szerint a lépést a hatékonyabb munkavégzés is indokolja.

- Az Értéktár Bizottság feladatait jogszabály írja elő, az önkormányzatok saját hatáskörükben döntik el, hogy ezeket hogyan látják el. A bizottság feladatai tételesen szerepelnek a Kulturális Bizottság feladatkörében, a hatékony munkavégzés érdekében a korábbi kettő helyett ma minden kulturális témakörben felmerülő kérdésben egy bizottság dönt vagy mond véleményt. Ez nem befolyásolja az értéktár bizottsági feladatokkal kapcsolatos munka elvégzését. Pécs polgármestereként kiemelten kezelem és igen fontosnak tartom a város értékeit.

EQM