A Hárs-pince 2012-es cabernet franc-ja lett Pécs Város Bora

2014. május 12. hétfő 14:40

A Hárs Pincészet Szajki Cabernet Franc 2012 bora viselheti a Pécs Város bora 2014-ben.

A Pécsi borvidék pincészeteinek több mint 30 borát kóstolhatták meg szombaton a pécsiek a Kodály Központban. A Pécs Város Bora választást idén tizennyolcadik alkalommal, de teljesen új köntösben szervezték meg. Mintegy kétszázan vettek részt a programon, ahol 15-18.30 között lehetett megkóstolni a borokat és szavazni a kedvencekre. A legnépszerűbbek közül választotta ki a zsűri Pécs Város Borát.

A zsűri (tagok: Páva Zsolt, Pécs polgármestere, Radó István a Pécsi Hegyközség elnöke, Hárs Tibor a Szederkényi Hegyközség elnöke, Háber Tamás a pécsi Aranykacsa étterem vezetője, Hartman Beatrix a Pécsi Tudományegyetem Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet borászati osztályvezetője, Nagy Katalin a Kreatív Pécsi Gasztronómia képviselője és a résztvevők közül sorsolással kiválasztott Arató György) hosszas tanakodás és mérlegelés után tudott csak dönteni, ez azt is jelzi, hogy kiváló borokkal jelentkeztek a pincészetek erre a megmérettetésre.

Közönségdíjas borok:

Fehérborok: Belward Pincészet Lini Pécsi Gyöngyöző Zöldveltelini 2013
(ez első háromba került még: Radó Pince Pécsi Cirfandli 2013, Szabó
Zoltán Pécsi Cirfandli 2013);

Rozéborok: Planina Borház Mohácsi Siller 2013 (ez első háromba került
még: Ebner Pince Pécsi Rozé 2013, Hárs Pincészet Szajki Rozé Cuvée
2013);

Vörösborok: Hárs Pincészet Szajki Cabernet Franc 2012 (ez első háromba
került még: Ebner Pince Opapi 2011, Lisicza Borház Pécsi Cabernet
Franc 2012);

Desszertborok: Hárs Pincészet Szajki Cirfandli késői szüret 2007 (itt
ez a bor kapta a szavazatok majd' száz százalékát).

A borok mellett a Kodály Központba ellátogatók a kreatív pécsi gasztronómia jegyében született ételekből is ízelítőt kaphattak, a kóstolót a Zsolnay Étterem, a Pezsgőház vagy a Jókai Bisztró séfjei készítették.

A Kreatív Pécsi Gasztronómiáért Egyesület víziója szerint Pécs egy olyan multikulturális gyökerekkel rendelkező város, amelynek gazdag gasztronómiai hagyományai, a környező vidékek változatos helyi termékei, a megyében húzódó borvidékek, a polgári konyha értékei mind ihletői lehetnek egy olyan kreatív és integráló gasztronómia kialakításának, amely a kétezer éves várost, a kulturális fővárost az étkezőasztalon jeleníti meg és a kompromisszum-mentes minőséget tűzi ki céljául.