A Hal térről most a Kossuth térre költözött át a kupleráj, a probléma nem szűnt meg

2021. április 12. hétfő 16:25

A Hal térről most a Kossuth térre költözött át a kupleráj, a probléma nem szűnt meg

Részben eltűnni látszik a pécsi Hal téren lévő felfordulás. A „gyanús" alakok száma csökkent, a hajléktalanok vagy annak tűnők lassan kiszorulnak a placcról, a padok eltűntek, leülni nem lehet. De az öröm korai, a Hal téren zsinatolók új táborhelye a pár lépésre lévő Kossuth téren kezd kialakulni. 

 

Hangoskodás, szemetelés, italozás, talán drogos parti - ez jellemezte a legutóbbi időben a Hal tér környékét. Ha a placcon lévő medence szárazon tátogó szoborhala megszólalna, lenne miről mesélnie.


Amúgy, a közterületre a nagy átmenő forgalom a jellemző, sokan gyalogosan járnak arra, a belváros szívébe haladva. Mindenki megy a dolgára, senki sem pihen meg, ül le. Mert egész egyszerűen nem lehet!

Kényszerből, de az utcabútorokat a BIOKOM Nonprofit Kft. munkatársai elszállították. Jobb megoldás híján életbe lépett a kollektív büntetés.


- Bár sokáig zárva voltunk, úgy tűnik enyhült a helyzet - jelentette ki a könyvárus szekér dolgozója, egy fiatal teremtés. - Most, hogy újra nyitottunk, szerintem még korai levonni komolyabb következtetéseket, de bízunk a javulásban. Nem jellemző a csoportosulás, amit örömmel vettem észre. Ennek kapcsán aztán minket is kevesebb inzultus érhet. Ám, azért a tökéletes, biztonságos állapot elérésében nem igazán bízom.

Dolgoznak a gépszemek

A Pécsi Közterület-felügyelet vezetője, Märcz János érdeklődésünkre elmondta, a térfigyelő kamerákkal rendszeresen pásztázzák a környéket. Ellenőrizni is szoktak a területen, de korábbi perek azt bizonyítják, az életvitelszerű tartózkodást nehéz bizonyítaniuk. Annak ellenpontjaként elegendő egy érvényes lakcímkártya, máris megdőlt a dolog. Mert akinek van szállása, arról senki sem feltételezheti, hogy hajléktalanként tengetné életét. A látszat viszont csalóka dolog.


Kulcsfigurája a térnek a „Kapucnisként" ismert fiatalember, aki hangadónak, afféle bandafőnöknek tűnt, több helyszíni cserkészés alapján. Őt a szomszédos italkereskedésből már kitiltották, be sem teheti oda a lábát. Persze, nem nagy mutatvány valakit beküldenie maga helyett. Tény, a férfi odébb állt.

Egészen pontosan 45 lépéssel, mert most a Kossuth tér lett a törzshelye. Onnan szinte visszalát oda, ahonnan kiszorították, társaival közösen.


A jelenséggel kapcsolatban állásfoglalást kértünk a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóosztályától.


- A rendőrség a város említett részén is a szükséges, és megfelelő létszámmal biztosítja a közrend védelmét. A rendőrök rendszeresen, visszatérő jelleggel, a nap huszonnégy óráját lefedve szolgálati gépkocsikkal és gyalogosan is járőröznek - állt a válasz elején.

A rendőrség minden bejelentésre reagál, valamint a szükséges intézkedéseket megteszi a közbiztonság fenntartása érdekében. A nyomozóhatóság abban az esetben, amikor saját maga észleli a jogsértést, azonnal intézkedik a megszüntetésé érdekében, és az elkövetők szankcionálására.


Továbbra is kérjük, hogy az észlelt jogsértések esetén a polgárok tegyenek bejelentést a 112-es központi segélyhívó számon, vagy névtelenségük megőrzése mellett, az ingyenesen hívható 06-80/555-111 „Telefontanú" zöld számon - fejeződött be az írás.

A kör tehát bezárult, mindenki teszi a dolgát. A rend őrei intézkednek, a tér állandó szereplői pedig költöznek, s ott folytatják, ahol abbahagyták.

Pucz Péter - Fotó: Dittrich Éva