A felújítása óta már csaknem félmillióan váltottak jegyet a Pécsi Állatkertbe

2019. január 06. vasárnap 11:22

A felújítása óta már csaknem félmillióan váltottak jegyet a Pécsi Állatkertbe

Az elmúlt évtizedhez képest másfél-kétszeresére emelkedett azoknak a vendégeknek a száma, akik a nyári időszakon kívül keresik fel a mecseki állatkertet. Siptár Dávid igazgató lapunknak elmondta, 2017-hez viszonyítva is több a látogató,  tavaly nagyjából 147 ezer darab jegyet értékesítettek.

2016 májusában nyitotta meg kapuit a teljes egészében átépített, és új lakókkal benépesített Pécsi Állatkert. A modern létesítmény népszerűsége az elmúlt nagyjából két és fél évben töretlen, sőt folyamatosan emelkedik.

Siptár Dávid igazgató megkeresésünkre úgy nyilatkozott, a látogatók körülbelül hatvan százaléka elsősorban májusban és nyári hónapokban érkezik.

- A felújítás előtti időszakban ez az arány még magasabb volt. Az állatkert tehát egyre népszerűbb a főszezonon kívül, nagyobb arányban érkeznek hozzánk vendégek a tavaszi, őszi és téli időszakban is. Az előző évtizedhez képest másfél-kétszeres látogatói számmal kalkulálhatunk ezekben a hónapokban - fogalmazott.

A nyári időszakban eladott jegyek száma ezzel szemben lényegében változatlan, ennek oka, hogy évről évre több olyan nap van, amikor a 30 Celsius-fokot is meghaladja a hőmérséklet.

Új állatok költöznek be

A figyelmesebb látogatók már minden bizonnyal észrevették, hogy a lámák kifutójára új rácselemek kerülnek.
- Ennek oka, hogy egy korábban a Pécsi Állatkertben még soha be nem mutatott faj tartását tervezzük. A szállítással, költöztetéssel kapcsolatban már nyár óta folynak az egyeztetések. Várhatóan az első negyedévben megérkezik hozzánk az állat, a lámák pedig másik kifutóba kerülnek - tudtuk meg Siptár Dávidtól.
Közölte, az állatkert már decemberben új látogatói ösvénnyel gazdagodik, így ismételten láthatóvá válnak az aranysakálok, akik a medve feletti kifutóba költöztek a rénszarvas érkezésével.
2019-ben még további - Pécsett újdonságnak számító - fajok érkezése várható.

Mint megtudtuk, 2017-ben pontosan 139 263várhatóan 147 000 körül alakult, a felújítás óta pedig nagyjából 465 ezer látogatót köszönthettek.

- Évente két alkalommal végzünk kérdőíves felmérést, figyeljük, melyik településről böngészik a honlapunkat, készítenek útvonalterveket, vagy küldenek értékeléseket. Ezen túlmenően szúrópróbaszerűen kérünk irányítószámot a vendégektől. Ezek elemzése arra mutat rá, hogy a legtöbb látogató Baranyából és Pest megyéből érkezik, de sokan jönnek Somogy, Tolna és Bács-Kiskun megyéből is - ismertette.

Hozzátette, a pénztárgépszoftver fejlesztésével a jövő évtől valamennyi látogató irányítószámát elkérik, amely nagyban megkönnyíti majd a marketingtevékenység szervezését - ennek révén pedig még több látogató érkezhet a mecseki állatkertbe.

Palotás Péter - Fotó: Pécsi Állatkert