Véralvadást monitorizáló készüléket kapott a pécsi Klinikai Központ

2023. november 08. szerda 13:00

Véralvadást monitorizáló készüléket kapott a pécsi Klinikai Központ

Véralvadást monitorizáló készüléket kapott a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ Sürgősségi Orvostani Tanszék Sürgősségi Betegellátó Osztálya a Test-Vér Egészségpénztár adományából. Alkalmazása révén sokkal pontosabb képet kaphatnak az orvosok a véralvadás állapotáról, ezáltal elkerülhető lehet az idegen vér, illetve vérkészítmény adása. A berendezést Farkas Júlia, a DiaCare Solution ügyvezetője adta át dr. Kanizsai Péter tanszékvezető egyetemi docensnek.

 

 

„Úttörő mivoltja abban rejlik a készüléknek, hogy az ágy mellett, rövid megtérülési idővel végezhető vele komplex, a véralvadás teljes egészére kiterjedő vizsgálat. Eddig a hagyományos, laboratóriumi módszerekkel dolgoztunk, amelyek ugyan megbízhatóak, de sokkal időigényesebbek.

Mostantól az alvadásgátolt vért levesszük egy kémcsőbe, amiből automata pipettával kiszívunk egy meghatározott mennyiséget. Ezt aztán egy előre elkészített küvettába tesszük. Onnantól a rendszer automatikus, az első eredmények perceken belül megvannak " - nyilatkozta dr. Kanizsai Péter.

A tanszékvezető hozzátette, hogy a tízmillió forintos berendezés jelentősége azért is nagy, mert vannak, akik vallási meggyőződésük szerint nem kaphatnak idegen vért vagy vérkészítményt. Mivel a súlyosan sérült, vagy egyéb vérzésben szenvedő betegek az SBO-ra kerülnek, ezért helyezték el itt a készüléket, mellyel minimálisra csökkenthető a felesleges transzfúziók száma.

A berendezés kategóriájában a legjobb teljesítményt nyújtja a maga 6 csatornájával és pipettahegy technológiájával, szükségtelenné teszi a külön reagenshasználatot. A sürgősségi szakemberek hálásak azért, hogy az úttörő módszer alkalmazásának ők is részesei lehetnek.

MTI