Újabb rangos nemzetközi listára került fel a PTE

2023. december 09. szombat 14:33

Újabb rangos nemzetközi listára került fel a PTE

Megjelent a brit Quacquarelli Symonds (QS) felsőoktatási rangsor fenntarthatóságot vizsgáló ranglistája, amelyre a tavalyi 3 után idén immár 7 magyar egyetem került fel - közölte a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára szombaton a közösségi oldalán.


Hankó Balázs Facebook-posztjában azt írta a magyar intézmények közül a legjobb helyen az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) és a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) szerepel, megosztozva a 259. helyen a vizsgált 1400 intézmény közül. Emellett ismét felkerült a fenntarthatósági listára a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME).

Idén hétre bővült a zöld egyetemek köre, ugyanis a Debreceni Egyetem (DE) mellett felkerült a listára a Pécsi Tudományegyetem (PTE), a Széchenyi István Egyetem (SZE), valamint a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) is - tette hozzá az államtitkár.

A második alkalommal megjelent ranglista vizsgálja a fenntarthatósághoz kapcsolódó oktatási és kutatási tevékenységet, kiemelt hangsúllyal arra, hogy mely intézmények tesznek legtöbbet a fenntartható környezetért, az élhető jövőért - ismertette.

Hankó Balázs kiemelte, hogy a magyar egyetemek egyre jobban szerepelnek a nemzetközi rangsorokon: míg négy éve 7 magyar intézmény szerepelt a világranglisták legjobb 5 százalékában, mára már 12 intézményünk jutott be az elit körbe.

"A kormány célja, hogy 2030-ra legalább egy magyar egyetem a világ legjobb 100, további három pedig Európa legjobb 100 intézménye közé kerüljön" - közölte.

MTI