Több mint hatszázmilliót nyert a PTE professzora: Pócs Évának öt év alatt kell a pénzt elköltenie

2013. február 25. hétfő 21:36

Több mint hatszázmilliót nyert a PTE professzora: Pócs Évának öt év alatt kell a pénzt elköltenie

Az Európai Kutatási Tanács (EKT) nemrég hozta nyilvánosságra Advanced Grants elnevezésű pályázata nyerteseinek névsorát. Magyarországról mindössze ketten, Szemerédi Endre matematikus, a Magyar Tudományos Akadémia kutatója és Pócs Éva néprajztudós, a Pécsi Tudományegyetem kutatója kapott támogatást. A PTE Néprajzi Tanszékének professzor emeritája a Pécsi Újság.hu érdeklődésére elmondta, hogy több mint kétmillió euró támogatási összeget nyertek el öt évre.


Az Európai Kutatási Tanács által kiírt pályázatnak nem voltak megkötései (az életkor sem számított, hiszen a PTE nyertes oktatója idén 77 éves), mindössze annyi feltételt szabtak, hogy az adott szakterületen vezető kutató legyen a pályázó. A nyertesek öt éven át mélyülhetnek el témáikban, a projektvezetőt pedig az általa felállított kutatócsoport segíti.

A nyertes pécsi csoportot tizenhárman alkotják majd, többségük történelem, néprajz és antropológus végzettségű tehetséges fiatal, akik nehezen jutnának álláshoz. Igaz, a csapatban pár idősebb kolléga is tevékenykedik majd.

- Mi elsősorban a nyugati és keleti kereszténység határán fellelhető népi vallásokat kutatjuk, tehát az ortodox, valamint a római katolikus és protestáns felekezetek határvidékét tanulmányozzuk Erdélyben, Csíkban, Moldvában, Gyimesben, a Mezőségben. Főleg a vallási életet és szokásokat elemezzük, de történelmi szempontú - azaz archivális - kutatásokat is végzünk - mondta a professzor asszony.

Az öt év alatt mindenkinek meg kell írnia egy könyvet a témájából, emellett természetesen tanulmányokat, beszámolókat is készítenek, konferenciákat szerveznek és tanácskozásokon vesznek részt. A kutatás elengedhetetlen eleme a terepmunka, az előbb felsorolt területeken vizsgálódnak majd, de könyvtárakban, archívumokban is folytatnak kutatásokat.

- Mi kétmillió-százezer eurót kaptunk öt évre, ennek a fele a fizetésekre, munkabérekre megy el. A másik fele maga a kutatási projekt kiadásait fedezi. A terepmunka sok utazással járó, költséges tevékenység, a szükséges eszközök és felszerelések beszerzése (hangfelvevők, fényképezőgépek, laptopok), valamint a különböző konferenciák is sok pénzt igényelnek.

Az mindenesetre nagy szó, hogy Pócs Évának sikerült megkapnia a támogatást, hiszen nagyon nehéz bekerülni a nyertesek közé. Ezt bizonyítja az is, hogy hazánkból rajta kívül csak egy pályamunkát ítéltek támogatásra érdemesnek.

Képünkön:
Pócs Éva, a PTE kutatója.


H. L. B. - Fotó: Dittrich Éva