Nyolcszázmillió forintból fejlesztették a Pécsi Tudományegyetem gyakorló iskoláit

2023. december 11. hétfő 15:49

Nyolcszázmillió forintból fejlesztették a Pécsi Tudományegyetem gyakorló iskoláit

A Pécsi Tudományegyetem (PTE) három pécsi gyakorlóiskolájában összesen közel száz tanterem újult meg, korszerűsítették az épületek energetikáját, és összesen mintegy 4600 új eszközt szereztek be. Így kerülhetett számos modern interaktív okostábla, laptop, projektor, asztali számítógép, iskolabútor és sporteszköz az intézményekbe.

 

A PTE pedagógusképzésében elengedhetetlen szerepet vállaló, pécsi székhelyű PTE Gyakorló Általános Iskola, Gimnázium és Óvoda három különálló feladatellátási hellyel rendelkező alábbi tagintézményeinek fejlesztése valósult meg: PTE Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium 1. számú Általános Iskolája; PTE Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium Deák Ferenc Általános Iskolája; PTE Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium Babits Mihály Gimnáziuma. A három érintett iskolában összesen több mint 1740 diák tanul.


A fejlesztések alapvetően három területet érintettek. Az építészeti felújítás keretében a nevelési-oktatási termek, azok elérését szolgáló folyosók, és egyéb közös helyiségek felújítása történt meg. A három tagintézményben összesen közel 100 tanterem, és egyéb helyiség - így többek között folyosó, mosdó, tanári helyiségek, iskolaudvar - újult meg, magukban foglalva az energetikai fejlesztéseket is.

Ezek a felújítások nem csupán építészeti, de esztétikai jelleggel is bírnak. A PTE Babits Mihály Gimnázium sportudvarán rekortán burkolatú futópályát alakítottak ki. A három épületben összesen 35 klímaberendezést szereltek fel. Ezzel egyidőben, egy másik európai uniós pályázatból a Babits Mihály Gimnázium és a Deák Ferenc Általános iskola napelemes korszerűsítésen is átesett.

Ezeken felül jelentős mértékű bútor- és eszközbeszerzés valósult meg a három érintett iskolában. Korszerű, ergonomikus és esztétikus tanulói és tanári bútorok kerültek a tantermekbe, ezek az innovatív oktatási módszerek alkalmazását is támogatják. Mindhárom épületben nagyszámú sporteszközt és hangszereket szereztek be a projekt keretében.

A fejlesztés harmadik elemeként az informatikai fejlesztés révén, összesen 59 korszerű interaktív okostábla, laptopok, projektorok, asztali számítógépek kerültek az intézményekbe. Napi használatuk az intézmény tanulóinak támogatásán túl a PTE tanár szakos hallgatóinak gyakorlati, módszertani képzését is segítik.

A projekt hétfői záróünnepségén köszöntőt mondott Miseta Attila, a PTE rektora, Gerner Zsuzsanna, a PTE Tanárképző Központjának főigazgatója, valamint Turi Katalin, a PTE Gyakorló Általános Iskola, Gimnázium és Óvoda igazgatója.

A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg.  

Forrás: PTE - Fotó: Csortos Szabolcs