Megnyitotta a tanévet és a centenáriumi rendezvénysorozatát a Pécsi Tudományegyetem

2021. szeptember 01. szerda 17:14

Megnyitotta a tanévet és a centenáriumi rendezvénysorozatát a Pécsi Tudományegyetem

Szerda délután ünnepélyes szenátusi ülés keretében nyitotta meg a tanévet a Pécsi Tudományegyetem (PTE), egyúttal kezdetét vette a Pozsonyi Magyar Királyi Erzsébet Tudományegyetem Pécsre helyezésének centenáriumát ünneplő rendezvénysorozat is. A PTE-n a remek felvételi eredményeknek köszönhetően mintegy hétezerötszáz új hallgató kezdheti meg felsőfokú tanulmányait a 2021/22-es tanévben. 

 

 

Az Országgyűlés az első magyar egyetem alapításának 650 éves jubileuma alkalmából szeptember 1. napját 2017-től a Magyar Felsőoktatás Napjává, az 1367-es pécsi egyetemalapítás emléknapjává nyilvánította. Ennek megfelelően hagyományosan szeptember első napján tartja ünnepi szenátusi ülését a PTE.

Az eseményen az egyetem rektora, Miseta Attila hallgatói kitüntetéseket adott át, majd az egyetemet fenntartó Universitas Quinqueecclesiensis Alapítvány kuratóriumának elnökével, Bódis Józseffel együtt köszöntötték a PTE új professzorait, ugyanis az egyetem tizennégy oktatóját Áder János köztársasági elnök 2021. szeptember első napjától nevezte ki egyetemi tanárrá.

Ezt követően került sor a Pécsi Tudományegyetem legmagasabb rangú díjainak átadására.

Pro Universitate Quinqueecclesiensi kitüntetésben részesült Figler Mária, az Egészségtudományi Kar professzor emeritája, a Kar alapításában, a dietetikus és táplálkozástudományi képzés indításában és kibontakoztatásában, tudományos és gyógyító, valamint közéleti tevékenységében felmutatott kimagasló eredményeiért.

A Pécsi Tudományegyetem Szenátusának döntése alapján Nagy Lajos Király Díjat vehetett át Font Márta, a Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar professzor emeritája, a Pécsi Tudományegyetemért végzett áldozatos munkája elismeréseként, mellyel hozzájárult a magyar felsőoktatás, a tudomány és a kultúra fejlődéséhez, valamint a Pécsi Tudományegyetem sikereihez.

Beszédében Miseta Attila rektor kitért arra, hogy az elmúlt évtized korábban nem látott fejlesztéseket hozott a Pécsi tudományegyetemen, melyek töretlenül folytatódnak.

Hangsúlyozta, „a változásokat előnyünkre fordítani kötelező feladatunk." Kiemelte az együttműködés fontosságát az Egyetem, a Város és a tágabb régió szereplői között. Felhívta a figyelmet az egyetem harmadik missziós tevékenységének fontosságára, mind az innovációk segítésében, mind pedig a szociális szférában. Megemlítette, hogy az egyetem jó felvételi eredményeket ért el. A lehetőség a tanulásra és fejlődésre minden hallgató számára biztosított, de kitartó munka nélkül aligha megvalósítható. Felhívta a figyelmet arra, hogy a járvány köztünk van, s hogy az egyetlen igazán hatékony mód a leküzdésére az oltás felvétele.

Bódis József felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkár, kuratóriumi elnök köszöntőjében elmondta, hogy a modellváltás révén 1500 milliárd forintnyi támogatáshoz jutott a hazai felsőoktatás, ami igen komoly lehetőség. „Ezzel a lehetőséggel azonban élni is tudni kell, és a kuratórium mindent megtesz majd az ehhez szükséges feltételek biztosításának érdekében" - hangsúlyozta Bódis József.

 

Forrás: PTE - Fotó: Csortos Szabolcs