Korszerű tananyaggal várja a külföldieket a gyógyszerész szak

2014. március 18. kedd 15:47

Hét angol, tizenegy magyar nyelvű digitális tananyag készült el egy nagyszabású uniós projekt keretében a pécsi gyógyszerészeti szakon, amelyek az orvosi és természettudományi oktatásban is széles körben használhatóak lesznek nemzetközi szinten is. A program révén a hamarosan önálló karrá váló szak tovább erősíti idegen nyelvű képzéseit.

A magyar orvos- és természettudományi képzés egésze számára jelentős előrelépést jelentenek azok a digitális tananyag-fejlesztési programok, amelyek az Új Széchenyi Program keretében valósultak meg pécsi szakmai vezetéssel. A pécsi gyógyszerészeti szak által előállított tananyagokat március 18-án mutatták be Pécsett egy konferencia keretében.

Megnyitó beszédében Dr. Miseta Attila, a PTE ÁOK dékánja hangsúlyozta, hogy sok olyan hasonló projekt létezik, amelyek eredményei aztán nem hasznosulnak jelentős mértékben az oktatásban és a tudományos életben, most viszont nem erről van szó, hiszen az elkészült tananyagok iránt máris élénk érdeklődés mutatkozik. A 60 milliós összköltségvetésből, öt százalékos önrésszel megvalósult munka eredménye iránt nem csupán a magyarországi gyógyszerész képző helyek, hanem természettudományos oktatással és orvosképzéssel foglalkozó intézmények is érdeklődnek.

A TÁMOP-4.1.2.A/1-11/1-2011-0016 sz. pályázat révén a gyógyszerészi kémia, a gyógyszertechnológia és biofarmácia, a gyógyszerészet, valamint farmakognózia területein készültek naprakész tananyagok Dr. Perjési Pál, a PTE ÁOK Gyógyszerésztudományi Szak vezetője vezetésével és Dr. Bognár Rita koordinálásával; a PTE ÁOK oktatói és kutatói mellett a munkában Debreceni Egyetem és a Marosvásárhelyi Orvos és Gyógyszerészeti Egyetem szakértői is részt vettek. A hét angol és a tizenegy magyar nyelvű tananyag nagy előnye Perjési Pál szerint naprakészségük: amellett, hogy új, intuitív utakon teszik lehetővé a tudás átadását, folyamatos frissítésükre is lehetőség nyílik, ami kiemelt szempont a tudomány folyamatosan változó világában.

A projekt fontos része volt a képzők képzése, amely keretében egyrészt a digitális tananyag átadásához szükséges pedagógiai és technológiai tudást szerezték meg a szak oktatói, másrészt intenzív szaknyelvi tanfolyamokon is részt vettek. Ennek konkrét eredménye 10 felsőfokú nyelvvizsga megszületése, emelte ki Perjési Pál.

A többnyelvű tananyagok és a több nyelven is magas szintű oktatásra képes tanári gárda azért is fontos a pécsi gyógyszerészeti szak számára, mert küszöbön áll a szak karrá alakulása: miután a PTE szenátusa múlt ősszel támogatásáról biztosította a folyamatot, a minisztériumra vár a végső igen kimondása. Ennek megszületése után ősszel új karral bővülhet a Pécsi Tudományegyetem, és a Gyógyszerészeti Kar nagy mértékben veszi majd ki részét az egész egyetem számára létfontosságú idegen nyelvi képzésekből.

Az új tananyagok a PTE ÁOK gyógyszerész szak honlapján érhetőek el, később pedig a tankonyvtar.hu oldalról is letölthetőek lesznek.

Forrás: PTE