Íme a legnépszerűbb szakok ponthatárai a PTE-n - Több a jelentkező

2014. július 10. csütörtök 17:56

Íme a legnépszerűbb szakok ponthatárai a PTE-n - Több a jelentkező

Lezárult a felsőoktatási felvételi jelentkezések és 10-én zárul a sorrendmódosítás határideje, így tudni lehet, hányan szeretnék Pécsett folytatni tanulmányaikat. Az adatok szerint összesen több mint 12 ezren jelentkeztek a Pécsi Tudományegyetemre, közülük mintegy a fele első helyen jelölte meg az intézményt. Ez javulást mutat a tavalyi évhez képest, ugyanakkor a vidéki egyetemek közül a szegedi és a debreceni universitasra is többen szeretnének bekerülni, míg az ELTE továbbra is a legnépszerűbb intézmény a fiatalok között.

A PTE továbbra is népszerű a jelentkezők körében, tartja negyedik helyét a felsőoktatási intézmények rangsorában. A pécsi intézmény szorosan követi a szegedi és debreceni vetélytársát, mindkét intézménybe 14 és fél ezren szeretnének bejutni.


Lengvárszky Attila (képünkön), a PTE oktatási igazgatója szerint mindezt azt mutatja, hogy jó irányban haladnak.

- Az idei felvételi eljárásban 12 309 fő jelentkezett a Pécsi Tudományegyetemre, így majd nyolcszázzal nőtt a jelentkezők száma a 2013-as eljáráshoz képest. Örvendetes, hogy az összes jelentkezői szám emelkedése mellett 375 fővel nőtt az első helyes jelentkezők és 734 fővel az állami ösztöndíjas helyre jelentkezők száma.

Az igazgató szerint az országos adatokat vizsgálva kijelenthető, hogy az összes jelentkező és az állami ösztöndíjas helyekre jelentkezők számát tekintve a PTE továbbra is őrzi előkelő negyedik helyét, míg az intézmény az első helyen jelentkezők számát tekintve a hatodik helyen végzett.

Ami a képzési területeket illeti, a jelentkezői érdeklődés változása a szokásos csekély mozgást mutatja.

- Nagy csökkenést sehol sem tapasztaltunk, az összességében több jelentkező miatt ez nem is volt várható. Az osztatlan szakok között évről évre vezető szakok az orvosi szakok (általános orvos, fogorvos, gyógyszerész) és a jogász szak, de az osztatlan tanárszakokra is sokan jelentkeztek. Az alapszakokon is hagyományosan a pszichológia és az ápolás és betegellátás szakok a legnépszerűbbek, de KTK a gazdálkodási és menedzsment és a kereskedelem és marketing, a TTK testnevelő-edző, sportszervező, biológia szakjai, a PMMIK mérnökinformatikus és gépészmérnöki szakjai továbbra is népszerűek.

A legnépszerűbb szakok 2014. évre vonatkozó ponthatárai

Az már eldőlt, hogy a tizenhat legnépszerűbb szakra idén hány pontot kell elérniük a jelentkezőknek.

Alkalmazott közgazdaságtan: 465
Andragógia: 430
Emberi erőforrások: 443
Gazdálkodási és menedzsment: 460
Gazdaság- és pénzügy-matematikai elemzés: 465
Igazságügyi igazgatási: 424
Jogász: 464
Kereskedelem és marketing: 449
Kommunikáció és médiatudomány: 455
Közszolgálati: 440
Munkaügyi és társadalombiztosítási igazgatási: 410
Nemzetközi gazdálkodás: 460
Nemzetközi tanulmányok: 465
Pénzügy és számvitel: 458
Turizmus-vendéglátás: 428
Üzleti szakoktató: 440

Mint megtudtuk, a mesterszakok esetében is a pszichológia a legnépszerűbb, de az építőmérnöki és építészmérnöki szakok, az emberi erőforrás tanácsadó szak, a pénzügy és a vezetés és szervezés szakok, valamint a geográfus szak is jelentős számú jelentkezőt vonz.

Természetesen vannak, amelyek iránt jóval kisebb az érdeklődés. Az oktatási igazgató szerint a szakok indíthatóságát a PTE belső szabályozása alapján elsősorban nem a jelentkezők, hanem a felvehetők száma alapján határozzák meg.

- A felvételi vonalhúzás próbakörei alkalmával minden szak vonatkozásában elvégezzük a vizsgálatot, hogy az adott szakra felvehető létszám elegendő-e a szak, vagy szakcsoport gazdaságos üzemeltetéséhez.

Ami a pedig a jövőt illeti, a PTE szeretné, ha a kedvezőtlen, a versenytársakénál jóval rosszabb demográfiai és gazdasági körülmények ellenére megtartaná helyét a felsőoktatási rangsorban.

- Ennek érdekében a minőségi fejlesztések mellett a pécsi felsőoktatás mindig is legvonzóbb adottságára, az új és különleges kezdeményezések befogadására való képességre építünk, annak érdekében, hogy még több jelentkező válassza egyetemünket.

 

H. L. B.