Hároméves a Konfuciusz Intézet: tankönyveket kaptak a kínaiul tanuló diákok

2018. március 20. kedd 18:40

Hároméves a Konfuciusz Intézet: tankönyveket kaptak a kínaiul tanuló diákok

Fennállásának harmadik évfordulóját ünnepelte kedden a PTE Egészségtudományi Karának égisze alatt működő Konfuciusz Intézet. A jubileumot színes programokkal ünnepelte az intézmény, az egyiken Betlehem József dékán ünnepélyes keretek között adományozott tankönyvcsomagot azoknak a pécsi középiskoláknak, amelyekben kínai nyelven is tanulhatnak a diákok.

A világon hetedikként a Pécsi Tudományegyetemen alakulhatott meg a hagyományos kínai orvoslásnak helyet adó Konfuciusz Intézet. Az intézmény feladata a jelenlegi akadémikus orvoslást kiegészítő kínai medicinában gyökerező terápiás eljárások oktatása, a kínai nyelv és kultúra megismertetése és népszerűsítése.

Ez utóbbi sikerességét jelzi, hogy Pécsen már három középiskolában tanulhatnak kínaiul a diákok, a Kodály Zoltán Gimnáziumban, a Nagy Lajos Gimnáziumban és a Babits Mihály Gimnáziumban. Évről évre egy több tanulót ihlet meg a kínai nyelv, így nem csoda, ha a Kínai Nyelvoktatási Tanács (Hanban) úgy döntött, hogy tankönyvcsomagot ad a pécsi intézetnek azért, hogy legyen megfelelő mennyiségű és minőségű nyelvkönyv a tanulók számára. Az adományt az érintett iskolák igazgatói vették át az egészségtudományi kar könyvtárában.

Az átadón Betlehem József, az ETK dékánja jelezte, hogy az induláskor az az elvárás fogalmazódott meg, hogy az intézet egyfajta hidat képezzen a nyugati és a keleti kultúra között.

- Emellett a legfontosabb alapfeladatunk a kínai nyelv oktatása, az igazgató asszony különösen nagy energiákat fektetett bele. Három év távlatából arról számolhatunk be, hogy kiváló partnerkapcsolat alakulhatott ki a pécsi középiskolákkal. Ezért tartjuk hangsúlyosnak, hogy megfelelő kínai nyelvkönyvekkel segítsük az iskolákban folyó oktatást.

Béres Andrásné Kékesdi Klára, a Kodály Gimnázium igazgatója röviden ismertette az intézményben működő tanítást, kiemelve, hogy egyik korábbi tanulójuk - részben az itt tanultaknak is köszönhetően - sikerrel pályázott egy ösztöndíjra, így a következő hónapokban egy kínai egyetemen folytathatja tanulmányait.

A hároméves fennállását ünneplő intézet ebből az alkalomból Kínai Napot rendezett, amelyen számos érdekes programot kínáltak a szervezők. Egyebek mellett Bárdi László orientalista tartott előadást Kína magyar szemmel: a Tiltott Város címmel, de az intézet elmúlt három évét bemutató fotókiállítás is nyílt a Tudásközpontban. A legszínesebb program azonban minden bizonnyal a Kodály Központban megrendezett gálaműsor volt, amelyen a shaolin papok titkaiba nyerhetett betekintést a nagyérdemű.

 


 

H. L. B. - Fotó: Dittrich Éva