Dékáni bejelentés: 22 oktatójától válik meg az ELTE bölcsészkara

2013. február 23. szombat 14:40

Dékáni bejelentés: 22 oktatójától válik meg az ELTE bölcsészkara

Huszonkét oktatójától válik meg az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) Bölcsészettudományi Kara (BTK) - közölte Dezső Tamás, a kar dékánja szombaton az MTI-vel.

Az MTI azzal kapcsolatban kereste meg a BTK-t, hogy a hvg.hu péntek este azt írta, tudomásuk szerint több tucatnyi oktatót érintő elbocsátási hullám kezdődött a Bölcsészettudományi Karon, akár félszázan is érintettek lehetnek.

Dezső Tamás elmondta, az egyetemi költségvetési megszorítások miatt március elsejétől 22 oktatót küldenek el. Nyugdíjas korú, 62, illetve 65 év fölötti kollégákról van szó.

További tíz, félállásban dolgozó oktatójukat pedig arra kérik, hogy igényeljenek fizetés nélküli szabadságot az év végéig.

Az egyetem belső szabályozása értelmében azok az docensek, akik betöltötték a 62. életévüket, 65 éves korukig dolgozhatnak, úgy, hogy a rektor évenként engedélyezi a foglalkoztatásukat.

A professzorok pedig 70 éves korukig maradhatnak - tette hozzá a dékán. Kitért arra is, hogy a karon jelenleg több mit 550 oktató dolgozik. A takarékossági intézkedések miatt már tavaly sem töltötték be a megüresedett helyeket.

Képünk illusztráció.

MTI - Fotó: Szigetváry Zsolt/MTI