Csökken a hallgatók száma a PTE-n, de egyre több külföldi tanul nálunk

2014. április 12. szombat 22:07

Csökken a hallgatók száma a PTE-n, de egyre több külföldi tanul nálunk

Negyedik helyen áll a hallgatói létszám alapján készült országos rangsorban a Pécsi Tudományegyetem. Az intézmény annak ellenére az élbolyban tudott maradni, hogy az elmúlt évben jelentősen csökkent az itt tanulók száma. A külföldi hallgatók esetében más a tendencia, ők egyre többen vannak.

A magyar felsőoktatásban tapasztalható hallgatói létszámcsökkenés a Pécsi Tudományegyetemet (PTE) is érzékenyen érinti: az intézményben 2009-ben még közel harmincezren tanultak, ez a szám napjainkra 22 ezer alá csökkent.

- A 2013/2014-es tanév októberi statisztikai adata alapján 21 816 aktív hallgatója van a Pécsi Tudományegyetemnek. Az elmúlt öt évben az országos tendenciáknak megfelelően változott a hallgatói létszám, évente mintegy ezer-kétezer fővel csökkent az aktív hallgatók száma - ismertette a statisztikát Lengvárszky Attila, a PTE oktatási igazgatója.

Kérdésünkre elmondta, az idei felvételi jelentkezési adatokat még nem ismerik, „jóslásokba" pedig nem bocsátkozott.

Mindenesetre a Pécsi Tudományegyetem a HVG felsőoktatási rangsorában továbbra is az élbolyban tanyázik a hallgatói létszám és az oktatói kiválóság alapján, a felsőoktatási intézmény a lista negyedik helyén áll.

Lengvárszky Attila hangsúlyozta, a külföldi hallgatók esetében egészen más tendencia figyelhető meg, a magas színvonalú képzés és az egyetem jó hírneve miatt egyre több fiatal érkezik a városba a határokon túlról.

- A nem magyar hallgatók száma és aránya évről-évre növekszik. Idén a Pécsi Tudományegyetem hallgatói között több mint kétezer külföldit találunk. Többségük, egészen pontosan hetvenhét százalékuk az Általános Orvostudományi Karon tanul - fogalmazott az oktatási igazgató, majd hozzátette: minden harmadik külföldi hallgató Németországból érkezett, de jelentős a dánok száma is, ők a külföldiek tizenkét százalékát teszik ki.

Palotás P. - Fotó: PTE