Csemege volt a javából: pécsi szőlőket kóstoltak

2023. augusztus 27. vasárnap 11:53

Csemege volt a javából: pécsi szőlőket kóstoltak

Több mint 200 különböző ízű, formájú, illatú csemegeszőlőket ismerhetett és kóstolhatott meg a szőlőszerető közönség a Pécsi Tudományegyetem Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet (PTE SZBKI) Szentmiklóshegyi telepén - közölte az intézmény.


A tavalyi évhez hasonlóan idén is számos kiállító mutatta be kertje, szőlőbirtoka büszkeségeit a II. Országos Csemegeszőlő Kiállítás és Versenyen Pécsett.

A PTE SZBKI által 2022-ben útjára indított országos rendezvényen idén 19 kiállító több mint 200 különböző fajtát vonultatott fel a standokon. A csemegeszőlő termesztés szakmai támogatására az utóbbi években egyre nagyobb igény mutatkozik, a csemegeszőlő iránti érdeklődés országos szinten is fokozódik. A PTE SZBKI célkitűzései között szerepel, hogy támogassa a magyar csemegeszőlő termesztés fejlődését. Erre kitűnő lehetőség az országos rendezvény, ahol nemcsak a termelők és a szakemberek, hanem a fogyasztók is megismerkedhetnek a csemegeszőlőben rejlő lehetőségekkel.

A megnyitó egyben egy új nemzetközi kapcsolat fontos állomása is volt: aláírták a Pécsi Tudományegyetem és az Eszéki Josip Juraj Strossmayer Egyetem Agrobiotechnikai Kar közötti együttműködési megállapodást, amely révén szorosabbá válik a két intézmény már működő, szőlőtermesztéssel és -nemesítéssel kapcsolatos tudományos és szakmai kapcsolata. A jövőben kölcsönösen támogatják a munkatársak és ismeretek cseréjét, valamint előmozdítják a két ország közötti közös fejlődést a szőlőtudomány és -technológia terén.

A délelőtt során a szakemberek előadássorozaton vehettek részt, ahol egyebek mellett a csemegeszőlő termelés hazai jelenéről és jövőjéről, az ökológiai gazdálkodásról, annak lehetőségeiről és előnyeiről, az ültetvényeket érintő kórokozókról, a különböző szaporítási módszerekről, valamint a mezőgazdasági drónokról szerezhettek hasznos információkat.

A számos érdeklődőt vonzó kiállításon a látogatók több mint 200 különböző szőlőt kóstolhattak meg. A szőlőkóstolást nem csupán a vendégek, hanem a szakmai zsűri is lelkesen és lelkiismeretesen végezte, a kiállítás zárása a különböző kategóriákban hirdetett verseny eredményhirdetése volt. Megválasztották a legszebb és legnagyobb fürtöt, a legfinomabb fajtát, valamint a legnagyobb bogyóméretű szőlőfajtát is.

A PTE SZBKI tavaly döntött arról, hogy a hazai csemegeszőlő fajták megismerése és népszerűsítése céljából országos kiállításon biztosít lehetőséget a termelőknek a bemutatkozásra, a nagyközönséggel való találkozásra.

Az II. Országos Csemegeszőlő Kiállítás és Verseny megrendezésével a kutatóintézet, mint házigazda egyrészt szakmai támogatást biztosít az árutermelők, családi gazdálkodók számára, kiemelve a háztáji termesztés jelentőségét, a másik cél pedig a csemegeszőlő - mint egészséges gyümölcs - népszerűsítése, új fajták és trendek bemutatása a nagyközönség számára.

EQM - PTE - Fotó: Csortos Szabolcs / UNIV Pécs