Csaknem egymilliárdból kezdődnek kutatások a pécsi Virológiai Nemzeti Laboratóriumban

2022. szeptember 29. csütörtök 16:02

Csaknem egymilliárdból kezdődnek kutatások a pécsi Virológiai Nemzeti Laboratóriumban

Négy éven át végezhet biovédelmi és biobiztonsági kutatásokat egy 943 millió forintos támogatással zajló program keretében a Pécsi Tudományegyetem (PTE) keretein belül működő Virológiai Nemzeti Laboratórium (VNL) - tájékoztatta a felsőoktatási intézmény csütörtökön az MTI-t. 

 

 

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal Tématerületi Kiválósági Program támogatásából megvalósuló kutatások a hazai járványvédelem munkáját fogják segíteni, a járványok megelőzését szolgálják - közölték.

A kutatások azért kiemelkedően fontosak, mert napjainkban "határtalan méreteket öltött a fertőző betegségek térhódítása", a terjedésük pedig komoly társadalmi, egészségügyi kockázatot jelent a nemzetek, így Magyarország számára is - írták.

A közlemény szerint a VNL jelenleg egy olyan kiemelten fontos, gyorsreagálású terepi labordiagnosztikai egységgel rendelkezik, amely valós időben képes a felbukkanó fertőző betegségek szerteágazó molekuláris biológiai vizsgálatára. Ennek alkalmazása szükség esetén hozzájárulhat a hazai biovédelemhez és biobiztonsághoz is.

A négy évre szóló támogatás egyebek között lehetővé teszi egy terepi, azonnal alkalmazható laboratóriumi eljárásrend kidolgozását - írták, hozzáfűzve: a Jakab Ferenc (képünkön) virológus professzor vezetésével megvalósuló projekt lehetőséget nyújt a nemzetközi kapcsolatok megerősítésére is.

MTI