A legjobban teljesítő hallgatók akár több tízezer forinttal több ösztöndíjat kaphatnak társaiknál

2017. szeptember 21. csütörtök 12:24

A legjobban teljesítő hallgatók akár több tízezer forinttal több ösztöndíjat kaphatnak társaiknál

Tanulmányi, tudományos, szociális, vagy éppen közéleti ösztöndíjban is részesülhetnek a Pécsi Tudományegyetem (PTE) hallgatói. Az egyes ösztöndíjak között jelentős az eltérés, a minimum hatezer forintos összegtől 50-70 ezer forintig terjedhet a juttatások nagysága.

Magasabb összegű ösztöndíjakat szeretne a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK), mondván a juttatások tíz éve nem emelkedtek. Számításaik szerint manapság még 4,5-ös tanulmányi eredménnyel is csak átlagosan havi 13 ezer forintnyi tanulmányi ösztöndíjat utalnak a diák bankszámlájára.

A felsőoktatási intézményeknek, így a PTE-nek is viszonylag kevés mozgástere van az összegeket illetően, hiszen azokat egy kormányrendelet alapján kell megállapítani. Mint azt az egyetem részéről érdeklődésünkre közölték, „az ösztöndíjak nagyobbik hányadának az állami normatíva a forrása", míg néhány, elsősorban kiválósági, tehetséggondozási ösztöndíjat saját forrásból fizetnek.

A pécsi egyetemen számos ösztöndíj érhető el, ezeket a tanulmányi teljesítmény, illetve a szociális helyzet alapján állapítják meg, de támogatásra számíthatnak a doktoranduszok és a jó sporteredményeket elérő diákok is.

Megtudtuk, a PTE-n átlagosan nyolcezer és 40 ezer forint közötti ösztöndíjban részesülnek a hallgatók. A minimum összeg általában hatezer forint, a jól tanuló és rászoruló diákok ennél lényegesen többet, akár 60-70 ezer forintot is kaphatnak - ám ekkora összeget csak a hallgatók viszonylag kis részének folyósítanak.


Az egyes karok között jelentős eltérés tapasztalható az ösztöndíjak összegét illetően: az orvosin vagy éppen a műszakin általában lényegesen nagyobb támogatást kapnak a diákok. A PTE tájékoztatása szerint az eltérést a hallgatói létszám, valamint „az elnyerhető ösztöndíjak szabályrendszere" okozza.


Képünk illusztráció.

Palotás P.