Viharos szélre, kiadós csapadékra figyelmeztetnek

2021. április 13. kedd 09:54

Viharos szélre, kiadós csapadékra figyelmeztetnek

A Dunántúlon délelőtt egyre nagyobb területen válik viharossá a szél, sőt délutántól már északkeleten is lehetnek viharos lökések. A legerősebb széllökések főleg az Alpokalján, a Bakonyban, ill. a Balaton térségében elérhetik, meg is haladhatják a 90 km/h-t.

 

 

Kiadós, tartós csapadék:

A délutáni órákban intenzív csapadék érkezik, amelyből éjfélig a Dunántúl nagy részén, illetve a Dél-Alföldön területi átlagban többnyire 10-20 mm, a főváros tágabb térségében, az Észak-Alföldön és az Északi-középhegység térségében 20-30 mm csapadék várható, de lokálisan ennél több is hullhat.

Halmazállapot:

Délelőtt leginkább az észak-dunántúli hegyekben havas eső, havazás válthatja az esőt, majd délután a Dunántúlon már síkvidéken is halmazállapot-váltás kezdődik. Estétől már a keletebbre fekvő hegyvidéki tájakon is havazhat.

Síkvidéken (Dunántúlon) átmeneti, olvadozó, vékony hólepel kialakulása valószínű, míg 300-400 m felett már több cm vastag hótakaró róhat terhet a fák ágaira, a magasabban fekvő helyeken (Dunántúli-középhegység, Mecsek magasabb csúcsain 400-500 m felett) akár 10-20 cm vizes hóréteg is kialakulhat. Kedd estétől az Északi-középhegység csúcsain is gyarapodik majd a hóréteg.